Bylo to už v 60. letech minulého století, kdy vědci na obloze identifikovali dvě oblasti vydávající silné polarizované rádiové signály. První z nich je gigantický oblak plynu nazývaný Severní polární ostruha a druhou tvoří tzv. Vějířová oblast ležící naopak na spodní straně galaktické plochy. Oba fenomény byly doposud zkoumány nezávisle na sobě, aniž někoho napadlo hledat mezi nimi souvislost.

Chapadla magnetického kolosu

Profesorka Jennifer West z univerzity v kanadském Torontu se na ně podívala jinýma očima poté, co se jedna ze studentek ve své práci zmínila o "chapadlech" radiové oblohy. Profesorku napadlo, zda tato chapadla náhodou Severní polární ostruhu s Vějířovou oblastí nespojují. Osobně to považovala za bláznivý nápad. Ale přecijen ho rozvinula dále.

Protože už dnes astronomové používají vyspělejší technologii, než jakou měli k dispozici před 60 lety, univerzitnímu týmu se podařilo upřesnit polohu i vzdálenost zmíněných chapadel, pro které byl ve studii použit odbornější termín "provazy". Když pak vědci získaná data zasadili do počítačových programů, nestačili se divit. Ukázalo se totiž, že magnetické provazy nejenže svorně začínají v obou tajemných protilehlých oblastech, ale navíc okolo naší sluneční soustavy tvoří hotový tunel.

Signály všude, kam se podíváš

Takový vesmírný tunel má samozřejmě gigantické rozměry. Jeho délka dosahuje 1000 světelných let a vzdálenost provazů od naší sluneční soustavy činí zhruba 350 světelných let.

Podrobnějí informace a grafiku poskytuje anglické video:

Zdroj: Youtube

"Je to úžasné, když si představíme, že tyto struktury jsou okolo nás na obloze všude, kam se podíváme," uvedla Jennifer West. Vědcům podle ní zůstávaly dlouho skryty z prostého důvodu, že radiové vlnění nelze spatřit lidským okem.

Její objev je však jen začátkem dalšího náročného výzkumu. Vědci zatím netuší, proč magnetický tunel naši soustavu obklopuje a zda sehrál roli při utváření života na Zemi. Zkoumána bude také teorie, že jde jen o součást komplexního magnetického systému, který se táhne celou galaxií a potažmo i celým vesmírem. Je to zkrátka nové pole neorané, jež zaměstná astronomy na dlouhé dekády.

Zdroje: https://www.livescience.com/, https://scitechdaily.com/, https://www.universetoday.com/