V roce 2013 napsal Business Insider, že zesnulý komunistický diktátor Mao Ce -tung byl v Číně „dokonce větší než Ježíš“. Byl pravděpodobně ještě větší než John Lennon. Davy oddaných poutníků proudily do vesnice, kde se diktátor narodil (Zdroj: www.businessinsider.com).

Čínská komunistická strana vyzdvihovala Maa jako zdroj legitimity.

Dříve opuštěný farmář vydělal jmění tím, že otevřel řetězec restaurací „Mao Family“, kde se podávala jídla s tématikou Mao, včetně jeho oblíbeného dušeného vepřového masa. Jak poznamenala jedna 23letá žena: „Mao je na východě bohem“.

Vnitřnosti se pohnuly!

Tento „bůh“ měl ale ve skutečnosti obrovský problém – trpěl chronickou zácpou. Jak popisuje Ludwig, osobní strážci předsedy byli „vyškoleni nejen k tomu, aby ho chránili před nepřáteli, ale také k tomu, aby mu v případě neúspěchu poskytli klystýr“. Dokonce se říkalo, že museli jeho exkrementům pomáhat ven prsty. (Zdroj: books.google.cz)

Dokonce i exkrementy Mao Ce-Tunga ale byly téměř posvátné – když se například po devíti dnech povedlo státníka zácpy zbavit, jeho zaměstnanci se radovali: „Vnitřnosti předsedy se pohnuly!“

K i tak nepředstavitelnému faktu ještě přispívá vědomí toho, že Mao se osobní hygieně prakticky vyhýbal. Nic pro něj neznamenala.

Čistí si tygr zuby?

Dr. LI Zhisui sloužil jako Maův osobní lékař 22 let. Věděl přesně, co se s Maovým tělem děje. V roce 1994, téměř dvacet let po jeho smrti, Li zcela odhalil tato skrývaná tajemství a rozhodl se vyjít s tím na veřejnost. Lékař prozradil, že si diktátor nikdy nečistil zuby, které měly až zelenou barvu, že z jeho infikovaných dásní vytékal hnis... Když byl Mao vyzván, aby si vyčistil zuby, zavrčel: „Čistí si tygr zuby?“ Předseda si raději vypláchl ústa čajem a žvýkal listy, jako to dělali rolníci. Zdálo se, že si ve své nečistotě libuje (Zdroj: www.history.com).

Stejně tak považoval za ztrátu času i koupání a mytí obecně. Tvrdí se, že zaplavat si šel většinou až poté, co se mu povedlo vyprázdnit jeho útroby. Doktor Li vinil z hluboce zakořeněného odporu předsedy vůči mýdlu a vodě „filozofii tří koupelí“, kterou údajně přijali čínští rolníci: „Koupel při narození, jedna před svatbou a jedna při smrti“ (Zdroj: www.thelist.com).

A byla tu ještě jedna pikantnost: Vrozeně špinavý diktátor tvrdil, že si čistí genitálie při kontaktu s ženami. Doslovně prý pronesl: „Umývám se v tělech svých žen“.

Propagátor kampaně na hygienu

Jednou z obřích ironií Maovy vlády je, že vedl velkou kampaň na propagaci rolnické hygieny. Podle Journal of Global Health vedla kontrola přenosných nemocí (CDC) implementovaná pod Maem k obrovskému prodloužení střední délky života a dramatickému poklesu kojenecké úmrtnosti, STDS a dalších nemocí. NPR uvádí, že Mao napravil situaci s tristním nedostatkem kompetentních lékařů tím, že zavedl systém takzvaných „bosých lékařů“. Šlo o jedince, jež měli základní lékařské vzdělání a své znalosti rozšířili přísným tří až šestiměsíčním nárazovým kurzem. Tito insta lékaři byli poté rozptýleni do vesnic, kde měli vykonávat své povolání (Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov).

Zdroje:

www.grunge.com

en.wikipedia.org