Marie Cukanovová začala svou kariéru v 17 letech jako telefonní operátorka, obsluha dálkoměru a později zdravotní sestra v nemocnici. V květnu 1942 hledal Sovětský svaz dobrovolníky a Cukanovová toužila po skutečném boji.

Marie se již dříve snažila dostat na frontu, protože její bratr v boji padl, její žádost ale byla zamítnuta. Výzvu sovětského námořnictva proto nadšené přijala. Absolvovala školu mladších lékařů a putovala na Dálný východ, kde absolvovala výcvik pro zdravotní speciality a ocitla se nepřímo v první linii.

Na dokument o sovětské invazi na Dálný východ se podívejte se:

Zdroj: Youtube

Boje o Sejsin

I po oficiálním ukončení války však boje na mnoha místech stále trvaly. V srpnu Sovětský svaz vyhlásil Japoncům válku a 355. batalion námořní pěchoty pacifické flotily byl do této války nasazen. Cukanovová se tak jako sanitářka a zdravotní personál účastnila bojových operací při osvobození korejského přístavu Sejsin z rukou Japonců.

Boje o tento strategický bod se ukázaly jako obzvláště těžké, protože Japonci se rozhodli přístav za každou cenu ubránit. Cukanovová byla zraněna střelou do ramene hned v prvních dnech bojů, ale na své zranění nebrala ohled. Odmítla opustit bojiště a zůstala se skupinou bojovníků, kteří kryli stažení svých spolubojovníků, a dále pomáhala zraněným vojákům. Informace tvrdí, že za dva dny na vlastních ramenou odvlekla z bojiště na 52 zraněných výsadkářů, kterým tím často zachránila život. Kromě toho se sama ujala kulometu a odpálila před 90 Japonců.

V rukou Japonců

V krutých bojích byla nakonec ještě jedou zraněna, ale nebylo ji dopřáno padnout na bojišti. Její zraněné tělo v bezvědomí Japonci odtáhli do ústraní, vypíchli jí oči a dlouhé hodiny ji bez ustání mučili, aby získali informace o strategickém plánu Sovětů. Nemohli uvěřit tomu, že ta „ruská baba“, jak ji přezdívali, zastřelila tolik japonských vojáků. Protože Cukanovová odmítla cokoli prozradit, nakonec ji milostivě zabili a její zohavené tělo ponechali jen tak na místě. Aby dokázali, jak moc ji nenáviděli, rozřezali její tělo na kousky samurajskými noži.

Prestižní odznak za statečnost

Posmrtně pak získala za odvahu a oddanost titul Hrdinky Sovětského svazu in memoriam. Stala se tak jedinou ženou, které byl tento odznak udělen za odvahu a hrdinství v Sovětsko-japonské válce v roce 1945. Na místě, kde bylo její zohavené tělo nalezeno, je dnes mramorový pomník s nápisem: „Zde je pohřbeno 25 ruských hrdinů, kteří zemřeli smrtí statečných za osvobození Koreje od japonského agresora."

Zdroje:

en.wikipedia.org, en.wikipedia.org/wiki/Seishin_Operation, cz.sputniknews.com, www.securitymagazin.cz