Jako mladá byla Marie Terezie Valpurga Amálie Kristýna opravdu krásná. Byla drobná, štíhlá a blonďatá. Není divu, že se do ní její budoucí manžel František I. Štěpán Lotrinský hluboce zamiloval. Marie však měla mlsný jazýček. Bohaté hostiny a četné porody tak způsobily, že už ve svých devětadvaceti letech trpěla obezitou.

Podoba Marie Terezie

„Její postava je větší než průměrná," popsal svou královnu v roce 1746 pruský hrabě Otto Christoph von Podewils. V té době již byla matkou 8 dětí a z nadbytečných kil si očividně nic nedělala. Byla stále elegantní, pyšnila se lehkou chůzí a majestátním držením těla. Také její tvář byla stále bez chybičky. „Má kulatý obličej, krásně tvarované světlé obočí, bez náznaku zrzavé barvy. Její oči jsou živé, velké a zároveň něžné, k čemuž přispívá jejich modrá barva. Nos má malý, bez zakřivení ani vytočení nahoru. Ústa má docela velká, ale krásná, úsměv má příjemný, zuby bílé," popsal její vzhled Podewils.

Arcivévodkyně rakouská, královna uherská, královna česká a markraběnka moravská však milovala tučná jídla a sladká vína. Mezi její nejoblíbenější pokrm patřila čokoládová polévka, která obsahovala nejen čokoládu, ale tak mouku, mléko, skořici, cukr a máslo. Není divu, že po dalších dětech šla kila rychle nahoru.

Smrtelná nemoc

Velký zlom nastal, když rodinu Marie Terezie napadly pravé neštovice. V roce 1761 jim podlehl syn Karel Josef, o rok později dcera Johanna Gabriela. V roce 1767 se jimi nakazila i samotná vládkyně. Byla tak vážně nemocná, že 1. července přijala poslední pomazání. Jako zázrakem se však vyléčila. Krutá nemoc ji však do konce života poznamenala. Její krásná tvář byla posetá nevzhlednými jizvami.

Malíři však byli milosrdní a tento detail na jejích portrétech vynechávali. Prodělaná nemoc a čím dál tím větší nadváha vedla k celkovému zhoršení zdravotního stavu panovnice. Začala mít dýchací potíže, často kašlala, měla vysoký krevní tlak a po smrti svého milovaného muže v roce 1765 trpěla depresemi, které utápěla v jídle a víně. Omezila tělesný pohyb, celé hodiny vysedávala, otékala. Zúžený plicní oběh dával zabrat srdci. Kolem pětapadesátiletého roku života byla na pokraji sil.

Zlomená žena

Aby se mohla dostat do patra, nechala si v Schönbrunnu namontovat výtah. Kvůli tloušťce se nedokázala protáhnout vchodem do kapucínské hrobky k rakvi svého manžela. Musela tam být spuštěna na speciální židli na kladkostroji. Lana však kvůli její hmotnosti praskla.

Poslední kapka přišla 8. listopadu 1780, kdy se zúčastnila lovu bažantů. Prochladla a k chronickým potížím se přidal akutní katar průdušek a záchvaty kašle. Stav korpulentní dámy se zhoršoval ze dne na den. 28. listopadu, ve dvě hodiny ráno, jí bylo uděleno poslední pomazání. O den později zemřela zahalená do županu svého manžela.

Zdroj: Youtube

Zdroj:

www.vysetrenie.zoznam.sk, www.dvojka.rozhlas.cz, www.habsburger.net