Tvůrci životopisného televizního seriálu, jehož první díl byl natočen v roce 2017, proměnu fyzických proporcí panovnice neopomněli zdůraznit. Zatímco v prvním díle mladou Marii Terezii ztvárnila křehká Marie-Luise Stockinger, v pokračování ji vystřídala fortelnější Steffi Reinsperger. Připomeňme si nejprve trailer k úvodnímu filmu:

Zdroj: Youtube

Mladé herečce to velice slušelo, stejně jako to muselo slušet dceři Karla VI., když se vdávala za svou životní lásku Františka Štěpána. Prohlédněme si její portrét, který vznikl v prvních letech jejího manželství:

Trochu při těle, ale pořád krásná

V roce 1746 však už hrabě von Podewils komentuje královninu korpulentní postavu. Zároveň na ní obdivuje "lehkou chůzi a majestátní držení těla", aby vzápětí zkritizoval její styl oblékání: "Její vzhled je elegantní, i když to kazí tím, jak se obléká. Malá anglická sukně jejím křivkám nelichotí."

Celkově ovšem Marie Terezie hraběti zaimponovala. "Má plný, kulatý obličej a krásně tvarované obočí, světlé jako její vlasy, bez jakéhokoli náznaku zrzavé barvy. Její oči jsou velké, živé a zároveň velmi jemné, k čemuž přispívá jejich bledě modrá barva. Její nos je malý, není zakřivený ani vytočený nahoru; ústa má trochu velká, ale docela krásná, zuby bílé, úsměv příjemný... Nelze popřít, že je atraktivní," vylíčil Podewils.

Panovnice tedy před třicátým rokem věku viditelně přibrala na váze, ale na přitažlivosti jí to neubralo. Je možné, že mohla vypadat podobně jako Steffi Reinsperger v televizním filmu?

Zdroj: Youtube

Rakouská herečka má sympatický a hřejivý úsměv, což by odpovídalo popisu pruského hraběte. Od ženy v pozici královny se nicméně očekávala vážnost - možná taková, s jakou Marie Terezie pózovala pro miniaturu v roce 1747:

Smutný závěr života

Když roku 1765 panovnici znenadání zemřel milovaný manžel František Štěpán, začala chřadnout po fyzické i duševní stránce. O dva roky později, ve svých padesáti letech, prodělala neštovice a bylo to s ní tak zlé, že přijala poslední pomazání. Jako zázrakem se nakonec uzdravila, ale její tvář od té doby hyzdily nevzhledné jizvy. Doboví malíři ovšem z respektu k dámě tento detail na jejích portrétech vynechávali.

Marie Terezie však tehdy na svém vzhledu už nijak nelpěla. Beztak byla vdovou, po dalším manželovi netoužila a do konce života nosila jen černé šaty. Zemřela na konci listopadu roku 1780 po těžkém zápalu plic ve věku 63 let.

Zdroje: www.habsburger.net, www.novinky.cz