Voňavý zázrak

Výškou mařinka nepřesahuje třicet centimetrů, ale často se rozrůstá do šířky, takže vytváří nepřerušený „koberec“.

Daří se jí ve vlhké půdě a ve stínu. Roste u nás, po celé Evropě, také v severní Africe, v Asii a dokonce v severní Americe.

Bylina obsahuje kumarinový glykosid, třísloviny, organické kyseliny, silici, vitamín C a mnoho dalších, pro organismus blahodárných, látek. Právě díky kumarinu rostlina tak krásně voní. Využívá se proto při výrobě parfémů, ale také třeba jako preventivní opatření proti molům v šatníku.

Naši předkové ji znali pod množstvím zajímavých a zábavných názvů. Například: mařenka, božec, voňavý svízel, valdmajstr (z němčiny „vládce lesa“), asparelka, asparulka, bylina májová, drobňava, lipkavec, marunka májová, marynka vonná, mařena, planá mořena, voňavka nebo také svízel vonný.

Co všechno dokáže

Mařinka je účinná mimo jiné proti stresu, pomáhá proti nespavosti, vyloženě balzám na nervy. Můžete s její pomocí připravit výborné víno a stejně tak relaxační koupel. Dokáže vás téměř dokonale uvolnit.
Zevně také dobře působí ve formě hojivých obkladů, případně mastí.

Dá se z ní udělat salát či s ní dochutit domácí pivo, sirup nebo limonádu. Kromě toho je proslulá svými očistnými, antibakteriálními a antibiotickými efekty. Je šetrná k organismu – ale zároveň dokáže vyčistit krev i trávicí systém, zejména střeva. Tím pečuje o klíčové orgány, udržuje nás při zdravé chuti k jídlu a dobrém zažívání.

Nicméně naprosto skvělá je na ředění krve. Pomáhá odstranit sraženiny a chránit lidi ohrožené trombózou. Proto ji také nemohou užívat lidé, kteří už léky na ředění krve berou, efekty by se sčítaly, což může být nebezpečné. Všeobecně ti, kdo mají nedostatečně srážlivou krev, by se mařince raději měli vyhnout.

Kvetoucí nať se sbírá od května do června. Je potřeba ji usušit rychle, aby nedošlo k zapaření.

Způsoby užití

Snadno dostupným způsobem, jak mařinku užívat, je typicky bylinkový čaj, odvar.

Rostlinu stačí zalít horkou vodou, stejně jako třeba černý čaj. Použijeme jednu až dvě malé čajové lžičky bylinky na čtvrt litru vařící vody. Potom necháme pět až osm minut odstát a louhovat.

Mařinkový čaj je vhodné pít horký, maximálně dvakrát denně. Nicméně se nedoporučuje ji užívat dlouhodobě bez přerušení, stejně tak není vhodné překračovat dávkování. Následkem by mohla být nevolnost a zvracení. Z dlouhodobého hlediska, případně v příliš velké dávce by mohl obsažený kumarin způsobit vážné zdravotní problémy.

Jako lék je však mařinka velmi účinná. Sbírat ji můžeme ve stinných lesích nebo ji pěstovat na zahrádce na záhonu. Stejně dobře se jí bude dařit i v květináči a truhlíku.

ZDROJE: www.jimejinak.cz, bylik.cz

Související články