Začneme hned videem:

Zdroj: Youtube

Tento satirický obraz vznikl kolem roku 1513 a pro mnohé historiky umění je jedním z nejnezapomenutelnějších portrétů všech dob. Jedná se o olejomalbu na dubové desce, která zobrazuje starší vrásčitou ženu, s povadlými ňadry a se šlechtickou rohatou pokrývkou hlavy. Tato pokrývka se nazývá eskofion a v době, kdy byl obraz namalován, již nebyla v módě. V pravé ruce přitom princezna drží červený květ coby symbol zasnoubení. I to je další satirickou narážkou na to, že vyhlíží nápadníka.

Markéta “Pyskatá” je dnes považována za nejošklivější princeznu středověku, ale zároveň se její podobizna stala velmi známou a její osoba hrdinkou románu Ošklivá vévodkyně od Liona Feuchtwangera z roku 1923. Kolem této ženy kolovalo vždy mnoho legend, které nevynechaly samozřejmě její vzhled, ale ani mravnost, rozmary a pevnost v kramflecích. Nakolik to však byla pravda?

Kdo byla Markéta?

Většina tvrzení, která se okolo Markéty objevila, byla spíše nepravdivá. Tvrdilo se, že je skutečně nemravná a velmi šeredná, ale vše nasvědčuje spíše tomu, že byla pevná ve svých názorech a zásadách, nepodlehla mocenským tlakům, což se samozřejmě vládnoucí většině nelíbilo. Proto z ní udělali oběť pomlouvačné kampaně.

Markéta byla dcerou Jindřicha, syna Meinharda II., který rozšířil panství svého rodu o Tyrolsko a Korutansko. Ač rozšířil říši, nezplodil mužského dědice, ale „jen“ dvě dcery. Starší navíc byla nemocná, takže jeho dědičkou se měla stát mladší Markéta.

Ženu ale na trůně v té době nikdo nechtěl, takže o trůn byl obrovský zájem. Ve hře byli Wittelsbachové, Habsburkové i Lucemburkové, ale Jindřich si přesto zajistil nástupnictví i v ženské linii. Třináctiletá Markéta byla se musela provdat za o pět let mladšího Jana Jindřicha Lucemburského. S ním si ale nerozuměla, a to nejen proto, že neuměla česky a on německy. Asi ani tak by si neměli co říct.

Kdyby byly pověsti o její ošklivosti pravdivé, nebyl by to zřejmě Jan Jindřich, kdo dostal košem! Markéta měla po smrti svého otce i navzdory smlouvě o své panství přijít a rozhodla se, že se nevzdá. I když přišla o Korutany, Tyrolsko se jí podařilo udržet. Byla však velmi nespokojená, a její manželství ji rozhodně nenaplňovalo. A tak prostě svého mladšího muže zapudila a oficiálně oznámila, že manželství zůstalo nenaplněno a obvinila Jana Jindřicha z impotence. Jednoho dne prostě zavřela brány hradu a nepustila jej z lovu domů. Ten se tak musel vrátit do Čech, kde se stal moravským markrabětem.

Markéta se však záhy opět provdala ze zištných důvodů podruhé, a proto na ni papež uvalil církevní klatbu a odmítl sňatek uznat oficálním. Kromě toho se postaral i o pomluvy, které z ní udělaly sexuální zvrhlici, a daly jí přezdívku Pyskatá.

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Byla skutečně pyskatá?

Markéta se zkrátka nepodvolila a nebála se a za to byla zničena její pověst. Přezdívka Maultasch, která doslova znamená pytlová huba, ji zůstala i na portrétech, na nichž byla zvěčněna s obrovskými odulými rty. Dokonce se dlouhou dobu předpokládalo, že obraz namaloval sám Leonardo da Vinci, který vytvořil dvě podobné karikatury.

Největšího věhlasu dosáhlo satirické dílo Ošklivá vévodkyně ze 16. století od holandského malíře Quentina Matsyse. Za tímto obrazem je další story. V roce 1920 se objevil na aukci v New Yorku a o dvacet let později pak odkázán slečnou Jenny Louisou Robertou Blakerovou Národní galerii. Zde Ošklivá vévodkyně visí dodnes.

Dokonce i my se na něj můžeme těšit, protože nejznámější dílo Quentina Matsyse je připraveno k vystavení v londýnské Národní galerii na jaře příštího roku, od 16. března do 11. června 2023. Výstava se bude zabývat pojmem krásy a zpochybňováním jejích hodnot, což se dnes v době všech filtrů promítá do vzhledu žen.

Zdroje:

www.novinykraje.cz, www.stoplusjednicka.cz, cs.wikipedia.org, www.widewalls.ch