Markétin otec zemřel, když jí bylo pouhých 6 let. Francouzským králem se tak stal její bratr, tehdy teprve desetiletý Karel IX. Ten byl však plně ovládaný jejich matkou Kateřinou Medicejskou, zapřisáhlou katoličkou. Doba byla o to náročnější, jelikož znovu propukala náboženská válka mezi léta znepřátelenými katolíky a hugenoty. Tento svár měl být zanedlouho vyřešen násilnou cestou. (Zdroj: royal-history.sweb.cz)

Vyhlášená kráska

Markéta z Valois byla jedna z nejkrásnějších dívek u královského dvora. O nápadníky neměla nouzi, a dokonce se tradovalo, že měla za milence svého druhého bratra, Jindřicha. Markétinou životní láskou byl katolický vévoda Jindřich de Guise, se kterým ji však nikdy nebylo umožněno být. Když se o její lásce dozvěděli matka s bratrem, údajně se báli ohrožení svého postavení tak moc, že jí zbili do bezvědomí. Kateřina na nic nečekala a rozhodla, že jí musí co nejdříve najít vhodného ženicha.

Sňatek z rozumu i strachu

V úvahu přicházelo několik ženichů, jedním z nich byl například král Filip II don Carlos, tohoto však Markétina matka zavrhla a rozhodla se svou dceru, přezdívanou Margot, nakonec provdat za Jindřicha Navarského.

Její volba byla velmi překvapivá, jelikož Jindřich byl hugenot. Původně to měla být skvělá příležitost ke spřátelení znesvářených rodů, nakonec však Kateřina svým rozhodnutím podnítila jeden z největších masakrů v dějinách. Co se Markéty týče, tak ta nadšená nebyla, milovala jiného muže a Jindřich se jí nelíbil. Nakonec se však podvolila.

Prokletá svatba

Svatba byla naplánovaná na 18. srpna 1572 a už od začátku byla provázená mnoha problémy. Měla se konat v katedrále Notre-Dame a doprovázet ji měla katolické mše. To Jindřich jako zatvrzelý hugenot zamítl, a tak se obřad konal na schodech před katedrálou. Na otázku, zda si ho chce Markéta vzít, mladá šlechtična nechtěla odpovědět. Bratr král, stojící opodál, to však nevydržel a zatahal ji za vlasy, načež Markéta přikývla.

Po svatbě, ještě během oslav v noci z 23. na 24. srpna, proběhl jeden z nejkrvavějších náboženských střetů historie, tzv. Bartolomějská noc. Ve Francii bylo katolíky povražděno více než 20 tisíc hugenotů. Původně mělo jít o vyvraždění jen několika hlavních vůdců, akce se však zvrtla a masakr nakonec trval další tři dny. Sám Jindřich unikl jen o vlásek a byl donucen přestoupit ke katolictví.

Manželství, obezita a rozvod

Samotné manželství Markéty a Jindřicha rozhodně nebylo šťastné. Nikdy si k sobě nenašli cestu a oba byli známí svými četnými zálety. Od svého manžela Markéta přesto údajně dostávala spoustu šperků, drahých látek na šaty a podobných honosných darů.

Během jejich manželství se pozice na trůnu obměnily a 2. srpna 1589 byl trůn odkázán bratrem Markéty, Jindřichem III. (který nastoupil po Karlu IX.) právě Jindřichu Navarskému. Markéta se tak stala královnou Francie. Mezitím žila na zámku Ussonu a postupně si kvůli příbytku na váze vysloužila přezdívku „tlustá Margot“. Zde také sepisovala své „Paměti“.

Jindřich Navarský během této doby požádal o rozvod načež se rozhodl znovu oženit. Tentokrát s Marií Medicejskou. Markétě pak udělil titul vévodkyně z Valois. Překvapivě spolu obě ženy začaly vycházet, a to natolik, že se Markéta starala o Mariiny děti a později dokonce i o děti Jindřichových milenek. Sama děti kvůli své údajné neplodnosti mít nemohla. Francouzská vévodkyně nakonec svého bývalého muže přežila o pět let. (Zdroj: zena-in.cz)