Geoglyf Marree Man nebo též Stuartův obr byl objeven pilotem Trecem Smithem 26. června 1998. Nalézá se na náhorní plošině v blízkosti zakázané oblasti Woomera. Postava australského může, asi z kmene Pitjantjatjara, je 4,2 km vysoká.

Ohromné umělecké dílo bylo téměř měsíc ignorováno. V červenci a v srpnu roku 1998 však australským médiím a místním podnikům dorazily anonymní tiskové zprávy. Na základě použité gramatiky a stylistiky Australané vydedukovali, že Marrlee Mana mohl vytvořit nějaký Američan.

Autoři Američané?

Tuto hypotézu podporuje skleněná nádoba vykopaná z čerstvého žlabu, jež obsahovala satelitní fotografii geoglyfu, americkou vlajku a odkazy na náboženské hnutí Branch Davidians.

V lednu 1999 byla zase nalezena dedikační deska s rytinami americké vlajky, olympijských kruhů a slov: „Na počest země, kterou kdysi znali. Její úspěchy jsou mimořádné." Věty pocházejí z části knihy Hedley H. Finlaysona z roku 1946 The Red Center popisující lov klokanů mužů z kmene Pitjantjatjara.

Marree Man

I přes různé indicie se stále neví, kdo obří obrazec viditelný pouze z výšky vytvořil. Mimo americkou armádu patří mezi horké kandidáty místní umělec Bardius Goldberg. Ten se nechal několikrát slyšet, že jeho snem je navrhnout geoglyf viditelný z vesmíru. K autorství se však až do své smrti v roce 2002 nepřiznal.

Vytvořit geoglyf totiž není nic jednoduchého. Malba na zemském povrchu může být zaznamenána dvěma způsoby. Buď se na místo naaranžuje materiál, aby vystupoval do výšky nebo se naopak půda odstraní. Tak byl vyryt také Marree man.

Zdroj: Youtube

Záhadou tedy nezůstává jen samotný autor, ale také fakt, že si piloti během přeletu nad oblastí nevšimli procesu tvorby ani strojů, jež zeminu pomáhaly odstranit. Její zbytky se také nenašly. K odhalení vzniku tajemného geoglyfu má pomoci vypsaná odměna, která v přepočtu činí cca 85 tisíc korun.

Zdroje: www.historicmysteries.com, www.denik.cz, en.wikipedia.org