Díky nejmodernějším přístrojům a revolučním technologiím je život na rudé planetě blíž, než jsme mysleli.

Hlavní inženýr NASA potvrdil převratnou zprávu

Nejnovějším robotickým průzkumníkem, který přistál na Marsu v rámci probíhajících misí NASA, je rover Perseverance. Vozítko je navrženo tak, aby zkoumalo povrch Marsu a hledalo známky minulého i současného života na této planetě a přispělo tak k vědeckým cílům programu NASA pro výzkum Marsu.

Během své mise provedl rover Perseverance řadu vědeckých experimentů, včetně hledání známek života.

Vozítko Perseverance tak umožnilo NASA prozkoumat nové oblasti planety Mars a dokonce začít testovat technologie pro podporu budoucích cest lidí na rudou planetu.

Vědecká zařízení SHERLOC a PIXL na palubě Perseverance pak umožnilo podrobnější pozorování marťanské chemie a minerologie, kterou jsme do té doby vůbec neznali.

PIXL dokonce disponuje mechanismem "hexapod". Právě ten kompenzuje odchylku na svém místě od ramene, které se zvětšuje a zmenšuje v průběhu mnoha hodin pozorování.

A jak se zdá, byla tato mise více než úspěšná. Potvrdil to dokonce hlavní inženýr NASA.

Perseverance našla vzorek život

Ideální povrch pro zkoumání terénu je bezprašný a rovný. Mars tomu však neodpovídá. Je to poměrně prašné místo s celou řadou hornin, majících na svém povrchu poměrně hodně textur a nejrůznějších geometrií.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Proto byla navržena sonda Perseverance, která svým vrtákem obrušovala a vymazávala bláto z následné rovné skvrny.

Mise Perseverance byla úspěšná a jak se zdá, našla tak to, co hledala. Možný vzorek života. Perservance efektivně provedla proximitní výzkum v 9 abrazních oblastech.

Dorazila až k Zakletému jezeru, kde našla důkaz, že Mars byl kdysi sídlem mikroskopického života.

Zdroje:

mars.nasa.gov

newslopp.com

topteknews.net