Pavlíka si v oblíbeném seriálu zahrál Martin Čížek, kterého si režisér vybral na konkurzu z pěti stovek chlapců. Kromě rétorických schopností si Martin tvůrce získal svými kudrnatými zrzavými vlasy, jež se zapsaly i do paměti diváků. Pro desetiletého hocha bylo natáčení velkým dobrodružstvím, zároveň ale vyžadovalo hodně energie a disciplíny. "Každý den jsem vstával v pět ráno, vyzvedl mě štáb, dojeli jsme do Beskyd a natáčeli záběry. Někdy jsem byl unavený a protivný," přiznal Martin po letech.

Ačkoli na obrazovce působil jako hodný roztomilý klučina, na place se v něm probudil i rebel. Jedno odpoledne už toho měl dost a rozhodl se, že pro ten den s natáčením skončil. Režiséra Františka Mudru proto zamkl v chlívku a utekl. Lidem ze štábu trvalo hodinu, než režiséra našli. Toho dne se už opravdu netočilo, ale radost z toho nikdo z dospělých neměl, protože to znamenalo plýtvání finančními prostředky. Zato s odstupem času se té historce každý rád zasměje.

Velký respekt a obdiv ovšem Martin choval ke svému filmovému partnerovi; hajného Horynu si zahrál uznávaný slovenský herec Vlado Müller, který zemřel v roce 1996 na rakovinu, ačkoli mu bylo teprve 60 let. "Byl to nesmírně charismatický, dobrosrdečný člověk, který mi v životě hodně pomohl," uznává Martin Čížek.

Malý herec se po úspěchu seriálu Přátelé zeleného údolí objevil ještě v dalších televizních a filmových projektech, mihl se například i ve snímku Něžný barbar. Herecká kariéra však nebyla jeho metou. Chtěl studovat práva, ale pro velký zájem uchazečů nebyl přijat. Musel proto na vojnu, kde se kvůli roli Pavlíka dočkal šikany.

Po vojně dostal Martin nabídku pracovat v dolech jako horník; přestože to byla fyzicky namáhavá práce, vysoký plat ho přesvědčil. Když důl zavřeli, našel si místo úředníka a dálkově vystudoval profesní poradenství. Nyní se už dlouhá léta živí jako pojišťovací agent a práce mu naprosto vyhovuje. Když sem tam dostane nabídku na hraní ve filmu, jen se usměje a s díky odmítne. "Mám z toho velkou radost, ale chci zůstat u své současné profese, kterou dělám již dvacet let," vysvětlil Čížek, jenž si splnil životní sen už jen tím, že dokázal zabezpečit manželku a dvě dcery.

Troška uličnictví v něm však přecijen zůstala; Martin totiž rád navštěvuje kasina a vymýšlí různé strategie, jak nad nimi vyzrát. "Málokdy prohraju," pochlubil se před časem Blesku a ihned se dušoval, že není žádným závislým gamblerem. "Návštěva kasina jednou týdně mi bohatě stačí," prohlásil bývalý herec. Jak se od natáčení seriálu změnil, můžete posoudit v galerii.