Martin I. Aragonský vládl od roku 1396 nejen území Aragonie, ale také Valencie, Mallorky, Sardinie a Korsiky. Pro svou umírněnou zahraniční politiku získal přízvisko Soucitný. Místo bojů se sousedy se soustředil na urovnávání vnitřních bojů mezi šlechtou a potlačení zločinných výpadů banditů.

Jeho život vypadal na první pohled poklidně, ale ve skutečnosti byl naplněn bolestnými událostmi. Ze čtyř dětí, které mu porodila manželka Marie de Luna, se dožil dospělosti jen syn Martin. Ani jemu však nebyl dopřán dlouhý život a otec ho nakonec o rok přežil.

Při zpětném pohledu se dá říci, že Martin I. nebyl nijak aktivním panovníkem a řadu politických záležitostí za něj vyřizovala manželka. V začátcích za něj v jeho nepřítomnosti dokonce vládla jako regentka, která jej s pomocí vojenské síly zbavila konkurentů. Díky její angažovanosti měl Martin dostatek času na vlastní koníčky, k nimž bohužel patřilo i přejídání a popíjení alkoholu. (Zdroj: cs.wikipedia.org)

Když Marie de Luna roku 1406 zemřela, král ztratil moudrou rádkyni. O tři roky později pohřbil i svého jediného dědice. Narychlo se znovu oženil s teprve 14letou Markétou z Prades a doufal, že se mu ještě povede zplodit dalšího následníka. Vzhledem k nízkému nevěstině věku to však nešlo tak rychle. A Martina si mezitím našla obávaná dáma s kosou.

Posledního květnového dne roku 1410 král uspořádal jednu ze svých velkolepých hostin a údajně snědl na posezení celou husu. Po takové krmi mu přirozeně nebylo dobře, a tak si šel lehnout do ložnice, přičemž si nechal zavolat svého oblíbeného šaška Borru. "Kde jsi byl?," zeptal se ho. "Venku na vinici, viděl jsem tam jelena, jak visí za ocas ze stromu. Asi ho někdo potrestal za to, že kradl fíky," odpověděl pohotově Borra.

Král Martin se rozesmál. Smál se tak, až se za přejedené břicho popadal, a záchvat smíchu nemohl zastavit. A pak najednou padl mrtvý k zemi. Je možné, že doslova zemřel smíchy?

Historikové si tím nejsou tak jistí. Martin I. trpěl silnou obezitou, infarkt nebo mrtvice ho mohly skolit každým momentem. Objevily se i spekulace, že mohl být otráven, není ale jisté, kdo by z toho profitoval - trůn legálně neměl na koho přejít, po Martinově smrti se Aragonie dva roky zmítala v bezvládí. Na králově skonu se ovšem mohly podepsat i vážné zažívací potíže, aspoň pokud uvěříme historce o snědené huse. (Zdroj: military.wikia.org)

A jak dopadl šašek Borra? Ztráta zaměstnání ho netrápila dlouho. Brzy našel nové angažmá na dvoře Zikmunda Lucemburského a stal se přímým svědkem počátku husitských válek.