Lékaři a zubaři Třetí říše

Už při svém nástupu k moci měl Adolf Hitler cestu k rasistické selekci připravenou a to díky lékařské vědě. Kromě nehumánních a velmi útrpných experimentů, které prováděli nacističtí lékaři z různých oborů medicíny, měli také zubaři své „poslání.“ Zubní péče v koncentračních táborech téměř neexistovala, vězni se trápili bolestmi, záněty a různými abscesy. Sadistické zubaře dobrovolně vězni raději nevyhledávali. Každý vězeň prošel vstupní prohlídkou z jediného důvodu, aby mu bylo odstraněno zlato a stříbro z výplní, zlaté zuby a můstky. Samozřejmě vše bez jakýkoliv tišících prostředků.

Sbírka zlatých zubů

Doktor Martin Karl Hellinger, narozen 17. července 1904, byl jedním z nacistických zubařů, který od roku 1943 vykonával „stomatologickou praxi“ v několika koncentračních táborech. V roce 1933 se připojil k SS (Schutzstaffel), v letech 1941 až 1942 sloužil v koncentračním táboře Sachsenhausen a také ve Flossenbürgu (tábor se nacházel poblíž hranic s Československem). Od jara 1943 do 1944 byl v Ravensbrücku a byl povýšen na Hauptsturmführer (ekvivalent pro armádní hodnost kapitán).

V Ravensbrücku byl jedním ze čtyř zubařů včetně nechvalné známého dr. Waltera Sonntaga. Kromě svých „povinností“ zubaře se jako výkonný důstojník účastnil poprav vězňů i tří britských agentů (Lilian Rolfe, Denise Bloch a Violette Szabo). Před popravou jim odstranil veškeré zlato z úst, odsouzení tak před svou smrtí zažili ještě velmi bolestivou proceduru. Totéž čekalo vězně před kremací. Příkaz na odnímání zlatých zubů živých i mrtvých vězňů vydal 23. září 1940 Heinrich Himmler a už za dva roky nabyla sbírka nebývalých rozměrů.

Soud

Dr. Martin Karl Hellinger byl roku 1946 na prvním ze sedmi soudních procesů s německými válečnými zločinci, kteří se během války podíleli na páchání zvěrstev v koncentračním táboře Ravensbrück odsouzen k 15 letům vězení. Hellinger byl již po devíti letech – 14. května 1955 – propuštěn. A co víc… Při propuštění obdržel nemalé finanční prostředky na obnovení své zubařské praxe. O jeho dalším životě nejsou známý žádné informace ani datum úmrtí.