Psal se rok 1726. O Mary Toftové příbuzní a přátelé věděli, že nemůže zplodit dítě. Záhy všechny překvapila, když po procházce na poli otěhotněla. V jiném stavu nebyla klasických 9 měsíců, nýbrž jenom pár týdnů. Poté přivedla na svět chlupatého bílého králíka. Neuvěřitelná zpráva se rozšířila rychlostí požáru.

Protože se toto v historii lidstva nikdy nestalo, byl k Toftové vyslán chirurg John Howard, aby případ rozlouskl. Ten však jejímu příběhu, že otěhotněla v okamžiku, kdy jí cestu zkřížil králík, uvěřil a o zázraku stvoření obeznámil další vrcholové lékaře.

Nachytal se i král Anglie

Toftová se okamžitě stala celebritou a středem pozornosti. Zaujala dokonce samotného krále Jiřího I., jehož prvotní skepticismus zahnal dvorní lékař Nathaniel Saint-André, který zkazky potvrdil a napsal o nich studii, za níž si vysloužil šlechtický titul. S racionálně smýšlejícím chirurgem panovníka Cyriacem Ahlersem báchorka nezamávala a pro jistotu navštívil ženu i on.

Mezitím se Toftová stala několikanásobnou maminkou. Rodila jednoho králíka za druhým, záviděníhodné plodnosti společně s manželem využili k finančnímu zabezpečení – králíky vystavovali za peníze na odiv šokovaným měšťanům.

Králův chirurg vypozoroval, že za celou dobu nebyla Toftová ani jednou těhotná – žádné břicho, nevolnost, klasické symptomy těhotné ženy. Zvířata z ní jednoduše lezla jako na běžícím páse a Toftová se u toho ani nezapotila.

Na pomoc si přivolal porodníka Richarda Mannighama, s nímž zahájil tajné sledování Toftových; bylo mu jasné, že v případu králičí rodiny sehrál roli i Maryin manžel.

Zničená reputace

Jeho předtucha byla správná: Manžela přistihli při krádeži několika králíků. Soudci tvrdil, že je chtěl připravit k jídlu, což zcela postrádalo smysl, jelikož byli rodiči celé králičí kolonie. Porodník posléze odešel do domu Toftových prohlédnout Mary, ta se zalekla a raději vyklopila pravdu.

Mary a její manžel byli posláni do vězení, z něhož se po několika týdnech dostali na svobodu, neporušili totiž žádný platný zákon. Svým podvodem však nezvratně zničili reputaci lékařů, kteří abnormální situaci prohlásili za důkaz nepředvídatelné boží vůle, a zesměšnili už tak extrémně neoblíbeného panovníka.