Jaroslav Seifert i Karel Jaromír Erben podle roztomilé rostlinky pojmenovali své básně. Mateřídouška symbolizuje mateřství a úctu k milujícím maminkám. Možná je to náhoda, ale můžeme právě zde najít velkou podobnost.
Naše maminky o nás v jakékoli nemoci vždy oddaně pečovali, aby nám bylo lépe. Stejně tak i tato léčivka blahodárně působí na naše zdraví a účinkuje na mnoho zdravotních problémů. Dalo by se říct, že po ní můžete sáhnout téměř kdykoliv.
Rakouská léčitelka a zkušená bylinkářka Maria Treben napsala: „Kdo bude po ránu pít místo kávy šálek mateřídouškového čaje, pocítí záhy její účinky: duševní svěžest, dobrý pocit v žaludku a obecnou pohodu - a zbaví se ranního kašle.“
Mateřídouška a její schopnosti
Léčivka je bohatá na silice, třísloviny, hořčiny, flavony a minerální látky. Silice thymol a cymol mají dezinfekční, antibakteriální a antimykotické účinky.
Pokud se chcete zaručeně zbavit zahlenění, zánětu dutin a urputného kašle. Mateřídouška působí na dýchací cesty a nachlazení téměř zázračným způsobem.
Díky protizánětlivým složkám si hravě poradí ze zánětem dutiny ústní i močových cest, revmatoidní artritidě, drobnými ranami, spáleninami a podrážděnou pokožkou.
Ulevuje při bolestech kloubů, svalů i menstruačních bolestech. Bylinkové koupele uvolňují křeče, povolují napětí, prokrvují, posilují organismus a dezinfikují tělo.
Své místo má drobná léčivka i v aromaterapii. Když promnete lístky, rozvine se okouzlující a harmonizující vůně, která pomáhá při migréně, stresu a napětí.
Ulevuje i jako masážní olej. Často najdete mateřídoušku jako sušenou výplň vonných pytlíčků a polštářků. Příjemná vůně vás ukolébá k vydatnému spánku.
Sběr a sušení
Mateřídouška se sbírá v době květu za suchého a slunného počasí. Doporučuje se používat nůžky a odstřihnout konce kvetoucích výhonků. Nejlepší kusy se sbírají na slunných místech v nížinách. Bylinky se suší rozložené na papíru nebo sítích.
Příprava nálevu
Čaj si připravíte z 1 vrchovaté lžičky sušené nebo rozkvetlé čerstvé mateřídoušky. Přelijete 250 mililitry vroucí vody, necháte 10, maximálně 15 min louhovat ideálně v přikryté nádobě. Následně scedíte a necháte chvíli vychladnout. Doporučuje se popíjet po doušcích cca 2 až 3 šálky denně.
Sirup na nachlazení
Vezmete 4 hrsti čerstvé mateřídoušky a vložíte do hrnce nebo jiné nádoby. Spaříte 1/2 l vroucí vody, přikryjete pokličkou a necháte 24 hodin louhovat. Poté scedíte přes cedník nebo jemné plátýnko odvar a přidáte 500 g třtinového cukru.
Nakonec vlijete cca 3 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy a rozmícháte. Po vychladnutí výsledný sirup přelijete do čistých vyvařených uzavíratelných sklenic. Důkladně uzavřené nádoby skladujete v suchu, temnu a chladu.
Zdroje: www.salveo.cz, www.manutea.cz