Michael Oher se narodil v roce 1986 v Memphisu ve státě Tennessee jako jedno z dvanácti dětí sociálně slabých rodičů. Matka holdovala alkoholu, otec trávil více času ve vězení než s rodinou, a za zdmi věznice byl dokonce nakonec i zavražděn. Nástup do školy byl pro zanedbaného Michaela očistcem. První i druhou třídu musel opakovat a dostal nálepku hloupého a nezvladatelného dítěte. Sociálka se ho snažila umístit do náhradní rodinné péče, ale náhradní rodiče se ho vždycky po krátké době zase zbavili. Když malý Michael neměl kam jít, přespával na ulici.

Jeho život se pohnul k lepšímu, když nastoupil na střední školu. Tělocvikáři si totiž všimli Michaelova talentu pro americký fotbal. Chlapec v té době přechodně bydlel u automechanika Tonyho Hendersona, který právě zapisoval vlastního syna na soukromou křesťanskou školu Briarcrest, jež odchovala řadu budoucích profesionálních sportovců. Henderson si usmyslel, že sem zapíše i Michaela.

Ten byl ale přijat jen pod podmínkou, že si prostřednictvím internetových rychlokurzů zopakuje předešlé školní ročníky a absolvuje je s lepšími známkami. V dalších letech pak Michael jen dřel, aby prospěch vytáhl nahoru.

V 16 letech začal bydlet s rodinou Tuohyových, která ho ve sportovní dráze všemožně podporovala. Díky tomu o Michaela projevilo zájem hned několik vysokých škol. Nadějný fotbalista se připojil k Univerzitě Mississippi, kterou dříve studovali i jeho adoptivní rodiče. Vynikal v univerzitním fotbalovém týmu a dostal šanci proniknout do národní ligy. Nakonec ale nejprve dokončil studium a získal diplom v oboru trestního práva. Teprve potom se vrhl na kariéru profesionálního hráče a hned v roce 2009 získal pětiletou smlouvu s Baltimore Ravens na 13,8 milionu dolarů.

Ačkoli se před dvěma lety musel sportu kvůli zranění vzdát, patří Michael Oher k nejznámějším hráčům amerického fotbalu; k jeho popularitě napomohl i film Zrození šampióna, který byl natočen podle jeho životního příběhu a v němž excelovala Sandra Bullock. Sám Oher se ale od snímku distancoval s tím, že hollywoodští tvůrci řadu skutečností zkreslili a jeho samého vylíčili jako depresivního samotáře, kterým nikdy nebyl.

"Když chcete uspět ve sportu, musíte se usmívat a na hřišti řvát jako tur. Nemůžete se brát příliš vážně," vysvětlil Michael, jenž prý za úspěšnou dráhu vděčí hlavně svému optimismu a otevřené povaze. "Ten film nadělal víc škody než užitku, je to jen takový doják," dodal sportovec.