Mauna Loa neboli dlouhá hora je štítová sopka s mírně ukloněnými svahy nacházející se na ostrově Havaj. Je největším nadzemním vulkánem. Byla zařazena na seznam šestnácti nejnebezpečnějších tvůrců přírodních katastrof. Je totiž stále aktivní a pod jejím povrchem to doslova vře.

Obrovská sopka pokrývá polovinu rozlohy ostrova. Její základna je široká 128 km a sahá do hloubky 8 km pod mořskou hladinu. Vysoká je více než 4000 metrů a stále, kvůli podzemní aktivitě, roste. Její celková výška tak dosahuje asi 17 170 m. Pozorování v posledních měsících ukázala, že každodenní zemětřesení má sílu kolem 3,0 magnitudy. Aby vulkán vybuchl, muselo by dojít k otřesům 6. stupně Richterovy stupnice.

Mauna Loa

K poslední erupci Mauna Loa došlo 24. března 1984. Sopka chrlila lávu 20 dní. Jako zázrakem se však nikomu nic nestalo. Výbuchy v roce 1926 a 1950 však zničily město Hilo a několik vesnic, které byly postaveny na lávových proudech. Ty ostrovany ohrožují nejvíce. I přesto, že vědci varují před možným výbuchem, lidé se k úpatí hory stále stěhují.

„Od roku 1984 bylo do nové výstavby investováno 2,3 miliard dolarů. Místní si riziko vůbec neuvědomují," píše seismolog Frank Trusdell. „Zatímco původní obyvatelé Havaje si během staletí vypěstovali k destruktivnímu potenciálu Mauna Loa respekt a naučili se koexistovat s vulkanickou činností, nedávní přistěhovalci potenciální katastrofu popírají a erupční aktivitu považují za zábavnou," stěžuje si.

Data však mluví jasně. Nedávné mapování ukázalo, že proudy lávy na Mauna Loa pokrývají její povrch rychlostí 30–40 % každých 1000 let. Průměrná rychlost výpotku je během erupce až 12 milionů metrů krychlových za den. Mezi další nebezpečí patří také zhroucení hory. Masivní sesuvy půdy a zemětřesení by mohly způsobit tsunami o výšce až 325 metrů.

Nebezpečná sopka

Američtí geologové Bhuvan Varugu a Falk Amelung zjistili, že od roku 1843 chrlila sopka lávu 33 krát. GPS a satelitní údaje z let 2014 až 2020 ukázaly, že se do magmatického krbu vlilo 0,11 kilometru krychlového magmatu. Tento prudký příliv způsobuje nečekané pohyby, které mohou vyústit zemětřesením a erupcí. Proto vulkán denně sledují měřící přístroje a kamery.

Zdroj: Youtube

Proudy lávy, tsunami nebo sesuvy půdy však nejsou jediným rizikem. Celý ostrov mohou sužovat otřesy a oblaka popela, jež zastaví leteckou dopravu a nutnou evakuaci. Erupce také vyšle na povrch smrtící sopečné plyny, včetně neviditelného oxidu uhličitého, který, když se dostane na povrch, klesá dolů a usazuje se v nížinách. Kvůli této smrtící látce mohou přijít o život desetitisíce lidí a zvířat.

Zdroj:

www.soest.hawaii.edu, www.ui.adsabs.harvard.edu, www.en.wikipedia.org