Vědci z Ithaca College odhalili pomocí technologie LiDAR tisíce nových mayských staveb hned v několika významných mayských lokalitách o celkové rozloze 2 100 km2. Laser totiž proniká i těmi nejmenšími mezerami ve vegetaci a s pozoruhodnou přesností zaznamenává půdorys země pod sebou.

Technologie LiDAR je technika dálkového průzkumu Země, která měří vzdálenost pomocí světelných pulzů. Samotná vzdálenost se pak prakticky určuje výpočtem doby, za kterou se vyzařované světlo vrátí do snímače. Technologie navíc dokáže vytvořit trojrozměrný terén oblasti nebo struktury a díky takto získaným datům je pak možné výsledky upravit tak, aby byly odfiltrovány stromy a veškerá vegetace, a zůstal jen samotný pohled na povrchové stavby.

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Neuvěřitelně rozvinutá mayská civilizace

Mayská civilizace začala vznikat zhruba před 3 000 lety, ale na svém největším vrcholu byla v klasickém období, tedy přibližně v letech 250 až 900 n. l.

Zní až neuvěřitelně, že v lokalitách v Tikalu a El Zotz bylo odhaleno více než 60 000 dosud neznámých staveb. Mayská civilizace byla svého času nejvyspělejší v této oblasti a Mayové po sobě zanechali pyramidy, palácové stavby, ale i cesty a komunikace (jedna z obřích cest byla objevena v roce 2020 také technologií LiDAR), obranné zdi a věže i obyčejné domy. Mayové prosluli jejich propracovaným hieroglyfickým písmem, uměním, architekturou a matematikou. Nová odhalení však ještě více posilují fakt, že starověká populační centra jsou mnohem větší, než jsme dosud předpokládali.

Laser pronikne kamkoli

Díky nové technologii je možné proniknout na místa, kam by se stěží proklestil i člověk. S přibývajícími staletími se detekce starobylé infrastruktury stává náročnou kvůli jejímu opotřebení a růstu vegetace. Přístroje LiDAR jsou v současné době nasazovány z letadel, aby odhalily a zmapovaly starověké struktury, které není možné prozkoumat pozemními prostředky. Na mnoha místech Guatemaly je totiž vegetace natolik divoká a nezkrotná, že není možné zde provádět jakékoli výzkumy. Laserová technologie je však pro průzkum v džunglích obrovským přínosem.

Nížiny Guatemaly jsou hustě porostlé vzrostlými stromy, které i tak stěžují ostatní metody leteckého průzkumu. Hustý podrost je natolik neprostupný, že v něm není možné cokoli objevit, a dokonce by zde člověk skoro ani neviděl před sebe.

"Například v bažinaté oblasti se z bahna zvedají různé kopečky. Tudíž sice máte představu, že pod bahnem jsou nějaké drobné věci, ale LiDAR vám umožní vidět je v celé jejich šíři," pochvaluje novou technologii Thomas Garrison, odborný asistent antropologie na Ithaca College.

Zdroje:

washdiplomat.com, www.ancientpages.com, www.thecivilengineer.org