V přírodě se medvědice (Arctostaphylos uva-ursi) dožívá až sta let. Je totiž velmi odolná. Díky hlubokému kořenovému systému se ujme jak v suchých, tak horských oblastech až do výšky 2500 m.n.m. Nejvíce ji ale vyhovují slunná a vlhká rašeliniště a vřesoviště či světlé borové lesy.

Protože se v Česku téměř nevyskytuje a sběr bobulí i listů je zakázán, všichni, kteří by chtěli využít jejich benefitů, jsou odkázáni buď na hotové produkty nebo na své zahrádkářské schopnosti. Rostlina vyžaduje výživnou písčito-hlinitou půdu, nejlépe s přídavkem rašeliny.

Díky tomu, že je medvědice stálezelený keř, její listy se sbírají po celý rok. Největší sílu ale mají na jaře nebo na podzim. Suší se na sluníčku nebo při umělém teplu o maximální teplotě 55 °C. 

Bylinkáři upozorňují, abyste si medvědici nespletli s brusnicí. Rostliny jsou si totiž podobné. Arctostaphylos uva-ursi má ale listy oboustranně žilkaté, zatímco brusinka má na spodní straně tečky.

Medvědice lékařská

Laboratorní výzkum ve zkumavkách a na zvířatech potvrdil, že bylina obsahuje fenolové glykosidy, methylarbutin, silice, kyselinu gallovou a elagovou, kyselinu mravenčí, citronovou a saponiny.

Pyšní se však také arbutinem, jenž má antiseptické vlastnosti a působí močopudně. Zároveň se v těle přeměňuje na hydrochinon, který je antibakteriální. Množství tříslovin mají navíc stahující účinky a přítomné flavonoidy celkově přispívají ke zlepšení zdraví cév a působí protizánětlivě.

Přípravky z listů mají diuretické a antiseptické vlastnosti, a proto se doporučují jako podpůrná léčba při zánětech ledvin a močového měchýře. Díky schopnosti zvyšovat pH moči jsou také účinné při prevenci ledvinových a žlučníkových kamenů.

Bylina se ale používá i při nadměrném zadržování vody v těle a při dně. Zároveň je schopna podporovat přirozenou obranyschopnost a odolnost organismu a regulovat hladinu cukru v krvi.

Medvědice jako lék

Jelikož arbutin se během varu rozkládá, rozdrcené listy nevařte ani nespařujte vroucí vodou. Čaj si buď připravte tak, že je zalijete pouze horkou vodou a necháte chvilku louhovou nebo je ponořte přes noc do studené vody. Použijte 2 kávové lžičky na 300 ml tekutiny.

Zajímavostí je, že pro své aromatické a mírně utlumující účinky byla medvědice součástí indiánských rituálních směsí, známé jako kinnikinnick, které se kouřily během ceremonií.

Odborníci upozorňují že listy medvědice jsou při delším užívání mírně jedovaté a při nadměrných dávkách způsobují zvracení a bolest břicha. Toxikologické informační středisko dále udává, že nebezpečné jsou také plody. Zažívací potíže se objevují již po pozření přibližně 20 bobulí.

Všeobecně se medvědice lékařská považuje za zcela bezpečnou bylinu. Její užívání ale konzultujte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Zdroje: www.en.wikipedia.org, www.bylinkyprovsechny.cz, www.plantwatch.naturealberta.ca, www.mountsinai.org, www.herbarka.cz