Megalitické chrámy na Maltě pocházejí z období 3600-2500 př. n. l., přičemž chrámy Ggantija na ostrově Gozo jsou klasifikovány jako nejstarší stavby na světě, které pocházejí z období 3600-3200 př. n. l.

Po maltských ostrovech je roztroušeno několik prehistorických chrámů, z nichž sedm je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Chrámy byly postaveny převážně z materiálů, jako je korálová skála a globigerinový vápenec.

Když se řekne staré památky, jako první se lidem vybaví místa jako Stonehenge nebo egyptské pyramidy. Jsou to místa, která jsou obdivuhodná nejen svým stářím, ale také složitostí, s jakou byly ticíce let zprátky postaveny.

Chrámy na Maltě starší než egyptské pyramidy

Pak ovšem existují stavby, které tak známé nejsou. Dokonce o nich nikdo neví. Přesto jsou unikátním bohatstvím historie. Patří mezi ně megalitické chrámy na Maltě zvané Ggantija. Slyšeli jste o nich vůbec?

Tyto stavby však byly ve skutečnosti postaveny dříve než Stonehenge i pyramidy. Odhaduje se, že byly postaveny přibližně v roce 3600 př. n. l., což z nich činí druhou nejstarší náboženskou stavbu vytvořenou člověkem na světě (po Gobekli Tepe v Turecku).

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Chrámy v Ggantiji byly postaveny v době, kdy se v této části světa nepoužívaly kovové nástroje a kolo ještě nebylo vynalezeno. Na některých kamenech jsou stopy, které naznačují, jak byly obrovské desky přemisťovány a uspořádány. Předpokládá se, že pomocí kuličkových ložisek nebo kladek.

Stavba byla postavena s opravdu velkou důmyslností. Nechybí drobné detaily, jež dokresují její dokonalost. Součástí je i plošina a ohniště. Při vykopávkách byly navíc nalezeny drobné figurky, které naznačují, že kdysi byla zdobená.

Existují důkazy, podle kterých se badatelé domnívají, že chrámy měly střechy a stěny byly pravděpodobně omítnuté a natřené.

Možná nejsou chrámy na Maltě na první pohled tak působivé jako pyramidy či Stonehenge, ať už jde o velikost nebo vizuální stránku. Přesto je to jeden z nejlépe zachovaných starověkých chrámů na světě.

Někteří tvrdí, že chrámy sloužily jako obřadní místo kultu plodnosti, ale vzhledem k absenci písemných záznamů z té doby není nic jisté. Věda je neocenitelná, pokud jde o archeologické vykopávky a vyvozování závěrů o životě před 5 000 lety.

Na tomto druhu historie je úžasné, že si každý, kdo ji navštíví, může vytvořit svůj vlastní pohled. Zejména pokud jde o umělecké artefakty, které jsou nabité významem, ale i nadále zůstávají tajemné.

Samotná stavba se skládá ze dvou chrámů ohraničených jedinou zdí - průčelím se dvěma vchody do dvou samostatných celků, které byly postaveny s odstupem 400 let.

Zdroje:

www.ancientpages.com

maltaeasy.com

en.wikipedia.org