Na začátku června tohoto roku byly na skalnatém pobřeží ostrova Isle of Wight nalezeny pozůstatky neznámého dinosaura, který žil asi před 125 miliony lety. Odborníci na základě kostí hřbetu, boků a ocasu odhalili, že tvor byl delší než 10 metrů.

„Jeho velikost je působivá. Je to zatím jeden z největších suchozemských predátorů, jež byl objeven na území Evropy," vysvětluje Chris Barker, doktorand paleontologie na University of Southampton a hlavní autor studie publikované v časopis PeerJ Life & Environment.

Spinosaurus

Na základě malých rýh v horní části ocasního obratle vědci předpokládají, že dinosaurus patřil do nadčeledi Megalosauroidea, skupiny Spinosaurinae, mezi které patřil i obří masožravý predátor nazývaný „Trnitý ještěr“ žijící v období křídy asi před 112 až 94 miliony lety.

Fosilie tohoto dinosaura objevil v roce 1914 český rodák žijící v Rakousku a amatérský paleontolog Richard Markgraf. Spinosaurus je zatím největším známým dravým zvířetem, jež kdy obývalo naši planetu. Ve starověkých říčních korytech severní Afriky žili tvorové dosahující délky až 18 metrů s tělesnou hmotností přes 13 metrických tun.

Prostředí, v němž byly pozůstatky nalezeny, také odpovídají tomu, co o spinosauřím životním stylu zatím víme. „Skála, kde byly kosti pohřbeny, byla kdysi písečnou lagunou, v níž dravec pravděpodobně lovil," říká Chris Barker. Několikatunové zvíře žilo převážně ve vodě. Mělo relativně malou pánev, ocas podobný pádlu, krátké zadní nohy a na zádech dva metry vysoký kostní hřeben. „Tento dinosaurus byl divný. Dnes nežije nic, co by se mu podobalo," směje se paleontolog Matteo Fabbri z přírodovědeckého muzea v Chicagu.

Plavec spinosaurus

Kvůli neúplné povaze fosilií zatím vědci dinosaurovi nedali formální vědecký název. „Pojmenovali jsme ho tedy zatím jako Spinosaurus z bílé skály. Jestli opravdu patří do rodiny trnitých ještěrů zůstává zatím předmětem debaty," píše Barker.

Zdroj: Youtube

Isle of Wight je na fosilie dinosaurů jedním z nejbohatších míst v Evropě. Paleontologové tedy předpokládají, že se zde čeleď Spinosauridae vyvinula a poté se přesunula jinam. „Nový nález potvrzuje naši předchozí studii, jež zdůrazňuje, že Evropa byla důležitým regionem pro diverzifikaci spinosaurů,” řekl doktorand.

Zdroj:

www.sciencealert.com, www.myfeds.com, www.irozhlas.cz