Paleontologova radost

Každý archeologický či paleontologický nález je pro badatele velkou událostí. Ne každý má to štěstí a podaří se mu objevit nový druh, jako tým z University of Southamptonu. Vykopat ze země obří kostru dinosaura trvá mnohdy léta. Další roky trpělivé práce čeká odborníky v laboratořích a specializovaných pracovištích. Jen pro příklad, kosterní ostatky dinosaura Australotitan cooperensis, jednoho z posledních zařazených druhů, byly objeveny v Austrálii ve státě Queensland v roce 2006. Vědci je zkoumaly patnáct let. Teprve potom byl popsán a pojmenován.

Masožravec z ostrova Wight

Podle zprávy, která byla zveřejněna počátkem června 2022, paleontologové vykopali na ostrově Wight u pobřeží na jihu Anglie nesmírně vzácné pozůstatky pravěkého masožravce – obratle, části pánve a kosti ocasu a končetin. Domnívají se, že patří největšímu suchozemskému masožravci, který kdy obýval evropský kontinent. „Jednalo se o obrovské zvíře, jehož délka přesahovala 10 m. Soudě podle některých rozměrů pravděpodobně představuje největšího dravého dinosaura, jaký byl kdy v Evropě nalezen," říká paleontolog Ch. Barker z University of Southampton. Ze stavby obratlů usuzují, že patřil mezi spinosaury a nejspíš žil před 125 miliony let. „Je jen škoda, že ho známe jen z tak malého množství materiálu,“ dodal paleontolog.

Nový spinosaurus?

Spinosauři patří mezi největší predátory pravěku. Lovili ve vodě nebo její blízkosti. Předpokládá se, že jejich potravou byly hlavně ryby a museli být výborní plavci. Barker a jeho tým se domnívají, že tyto fosilie patří novému samostatnému druhu. Zároveň však připouštějí, že to zatím není možné s určitostí potvrdit. Ostatky byly nalezeny v erodované skále, která se zřítila na pláž na jihozápadě ostrova v zátoce Compton Bay. Podle místa nálezu ho předběžně pojmenovali White Rock spinosaurid. Nemá zatím své odborné jméno. Tým věří, že z tenkých řezů kostí, které budou zkoumat, se jim podaří získat více informací o jeho velikosti a době, ze které pocházel. „…doufáme, že se časem objeví další pozůstatky,“ řekl za tým Barker.

Zdroje: www.sciencealert.com, www.theguardian.com, www.denik.cz