Ten čas přišel v květnu roku 1944. Během transportu vězni nedostali ani kapku vody a umírali. Jiří s Josefem byli zesláblí a téměř v mdlobách, když jim v Osvětimi tetovali na předloktí čísla. S maminkou a starší sestrou se už neshledali, obě zahynuly v plynové komoře.

Protože byli Jiří a Josef jednovaječnými dvojčaty, nebyli posláni na smrt rovnou, ale připojili se ke sbírce pokusných morčat psychopatického doktora Mengeleho.

"Mengele měl za úkol zjišťovat, jak extrémní podmínky může voják vydržet v různém prostředí, a podávat o tom zprávy do Berlína. Byla tam dvojčata, která nechal v zimě stát venku při -20°C a sledoval, jestli to přežijí, nebo ne," vyprávěl Jiří Fišer.

Jiným dětem Mengele zaživa amputoval končetiny, vstřikoval jim do žil neznámé látky nebo jim z těla vyjímal orgány. Matoucí byl jeho úsměv a vlídnost. Chlapci Fišerovi dlouho nechápali, že jim tento člověk naschvál ubližuje. Domnívali se, že jde skutečně o doktora, který lidi léčí.

Jiří s Josefem měli štěstí. V té době jim bylo teprve 9 let a Mengele chtěl sledovat jejich vývoj v delším časovém horizontu. Netušil, že do osvobození tábora zbývá jen něco přes půl roku.

Přesto bratři neunikli drastickému experimentu, kdy je Mengele infikoval neznámou nemocí. Podle Jiřího šlo nejspíš o malárii. Chlapci dostali vysoké horečky a několik dní leželi v kómatu. Jindy jim vstřikoval do očí jakousi pálivou tekutinu, která jim měla zbarvit duhovku domodra. "Naštěstí jsme neoslepli jako jiní," dodal Jiří Fišer.

V lednu roku 1945 byli vězni včetně dětí vyhnáni z Birkenau na pochod do základního tábora. Přestože šlo o pouhé čtyři kilometry chůze, řada vyhladovělých a prokřehlých lidí padala vyčerpáním do sněhu. Nacisté všechny zesláblé zastřelili.

Po osvobození tábora Rudou armádou se bratři Fišerovi zotavovali v dětském domově v Košicích, kam si pro ně později přijel strýc. Teprve tehdy se dozvěděli, že oba rodiče i sestra v táborech zahynuli.

Na základě vzpomínek Jiřího Fišera sepsal Pavel Baroch knihu Mengeleho dvojče A-782, která vyšla letos v nakladatelství Zeď. Zatímco Josef Fišer zemřel už v roce 2011, Jiří dodnes dochází do škol na besedy o nacistických zvěrstvech.