Rodinné prokletí

Mercy Brownová se sotva narodila, když její matka zemřela na tuberkulózu. V roce 1886, čtyři léta po tragickém skonání Mary, ji následovala její nejstarší dcera a jmenovkyně. Epidemie se dostala i za práh rodinného kruhu a potrápila sousedy, kteří začali hledat viníka.

O pět let později se nakazil i nejmladší syn Edwin a 19letá dcera Mercy, která zemřela krátce poté v lednu 1892. Tělo otec George Brown pohřbil do krypty na hřbitově kaple v Exeteru na Rhode Islandu, ale už za dva měsíce byl nucen její ostatky exhumovat - lidé totiž věřili, že původcem strašlivé nákazy byla Mercy a její nadlidské upíří schopnosti.

Nesmrtelná upírka

A tak 17. března exhumoval nejen Mercy, ale i těla manželky a nejstarší dcery Mary Olive. Zatímco jejich těla byla už dávno rozložena, ostatky Mercy v nadzemní kryptě byly téměř netknuté a s krví v srdci, což sousedy jen utvrdilo v tom, že je to nesmrtelná vampýrka a že trousí tuberkulózu na své nejbližší, aniž by se pozastavili nad nepřekonatelnou pravdou, že zemřela před pouhými dvěma měsíci a zimní počasí významně zpomalilo rozklad.

V posmrtném rituálu, jenž měl zastavit prokletí a zachránit malého Edwina, jí byly vyňaty játra a srdce z těla a spáleny na blízkém kameni. Popel orgánů pak smíchali s vodou a vzniklý „elixír uzdravení“ nechali vypít nejmladšího Browna. Elixír nezafungoval, Edwin s nemocí bojoval další dva měsíce a nakonec jí podlehl.

Vampýrský incident Mercy Brownové je jedním z nejlépe zdokumentovaných případů o exhumování v důsledku pověry a stal se předlohou pro nejednu městskou legendu, povídky a filmy. Například se uvádí, že autor Drákuly Bram Stoker stvořil postavu Lucy Westenrové podle Mercy. O dívce se zmiňuje i spisovatel H. P. Lovecraft v povídce Prokletý dům. Příběh Mercy je také ztvárněn v první epizodě hororové antologie Lore.