Mumie kněžky je uložena v bohatě zdobeném a obdivuhodně zachovalém sarkofágu. Ten koupil v roce 1920 americký egyptolog, archeolog a historik James Henry Breasted během své návštěvy Egypta. „Když jsem odcházel z Luxoru, starý Mohammed Mohasseb za mnou poslal svého syna s tím, že mi chce něco ukázat. Vzal mě na dvůr domu, kde ležela nádherná bíločervená mumifikační rakev s tak jasnými barvami, jako by právě opustila ateliér. Chce za to 400 liber," napsal Breasted své manželce.

Historik neváhal a sarkofág s mumií koupil. Od té doby byl uložen v Chicagském Oriental Institute Museum, kde byl podroben řadě testování. Především se vědci chtěli dozvědět, jak kněžka vypadala a na co zemřela. Nechtěli však rakev otevírat. Rozhodli se proto, že při svém výzkumu využijí moderní technologie, konkrétně CT skener.

Egyptská mumie Meresamun

Snímky z roku 1991 však byly rozmazané a moc toho o životě a smrti Meresamun neřekly. Skenování z roku 2008, během něhož počítačový tomograf pořídil celkem 256 fotografií mumie, z nichž vytvořil její virtuální model, bylo mnohem úspěšnější.

Zdroj: Youtube

„Dlouho jsme spekulovali o tom, zda ženy-kněžky a zpěvačky držely kvůli svým povinnostem celibát. Jedním z konkrétních cílů CT vyšetření tak bylo zjistit, zda Meresamon porodila. Výsledek byl negativní," vysvětluje egyptoložka Emily Teeter.

Dále odborníci odhalili, že na očích mumie byly uloženy drahokamy a její chrup byl dokonalý. „Je pozoruhodné, jak zdravé zuby měla. Neměla žádný kaz ani netrpěla parodontálním onemocněním," říká profesor radiologie na Chicagské univerzitě Dr. Michael Vannier. Nové obrázky také ukazují, že otok kolem krku, který byl považován za nádor, je ve skutečnosti pryskyřicí, jež používali pohřební balzamovači. Příčina Meresamonovy smrti tak stále zůstává neznámá.

Tvář Meresamon

Zbývalo odhalit, jak zpěvačka vypadala. Orientální institut Chicagské univerzity proto oslovil forenzního umělce Joshe Harkera, který za pomocí nejnovějšího softwaru a zobrazovacích technologií vytvořil Meresamunin digitální obraz. S kosmetickými úpravami pomáhala Emily Teeter. Vycházela přitom z maleb, jež se dochovaly na stěnách Amonova chrámu.

Zdroj: Youtube

Žena tak má husté černé vlasy, ofinu a silné líčení kolem očí. „Lebka je hnací architekturou obličeje, všechny proporce z ní lze vyčíst. Dokonce i tvar nosu, rtů a obočí," vysvětluje Harker. „Vypadá jako Egypťanky, které můžete potkat v Karnaku," uzavírá egyptoložka.

Zdroj:

www.plus.rozhlas.cz, www.theguardian.com, www.archive.archaeology.org