Šílený hluk, světelný záblesk, obrovský náraz a tlaková vlna, která odhodila vše, co jí stálo v cestě. Tak si představujeme dopad asteroidu, jež způsobil hromadné vymírání na konci pozdních druhohor.

Vědci předpokládají, že obří kámen o hmotnosti kolem 8 bilionů tun a objemu zhruba 2600 km³ dopadl na pobřeží poloostrova Yucatán v Mexiku. Zeměkouli zasáhl silou 10 miliard atomových bomb. Obrovská energie spálila tisíce kilometrů lesů a vyvolala několika set metrovou záplavovou vlnu tsunami.

Následkem dopadu bylo také vzedmutí obrovského mračna prachu a uvolnění kolem 325 miliard tun síry. Oblaka plné kyseliny sírové zaclonila sluneční záření a teplota poklesla zhruba o 26 °C na dobu 3 až 16 let. Podle počítačových modelů trvalo jen několik měsíců, než tma, chlad a zastavení fotosyntézy způsobili vyhynutí kolem 73 % tehdejších obratlovců.

Dinosauři na Měsíci

Mezi nimi byli i největší tvorové, co kdy chodili po planetě Zemi. V roce 2021 bylo známo již kolem 1400 druhů neptačích dinosaurů. Obývali prakticky všechny kontinenty druhohorní éry. Jejich fosilie se nacházejí také v oblasti souostroví Špicberky, v Antarktidě nebo v Tibetu. Podle vědeckého novináře Petera Brannena by jsme jejich kosti mohli najít i na Měsíci. Jak k tomuto názoru došel?

Společně s geofyzikem Mariem Rebolledem předpokládají, že obří asteroid, letící rychlostí 20–40 kilometrů za sekundu, roztrhl vrstvu plynů obklopující planetu. „Tlak atmosféry na čele asteroidu začal hloubit kráter ještě před tím, než došlo k samotnému kontaktu se zemí," píše geofyzik. „Na obloze nad ním, kde měl být vzduch, se vytvořilo vesmírné vakuum," dodává.

Díra v atmosféře se hned neuzavřela. Podle teorie jí proletělo všechno, co po explozi překonalo rychlost 11,2 kilometrů za sekundu. Mezi kousky prachu nebo stromů se tak mohla objevit i těla dinosaurů. Ta pak plula vesmírem, až narazila na Měsíc.

Tuto zvláštní teorii potvrzuje fakt, že i na naší planetě se objevilo přibližně 300 cizích meteoritů. Ty k nám přicestovaly z Marsu těsně po tom, co na jeho povrch dopadlo větší těleso.

Zdroj: Youtube

Zdroj:

www.denik.cz, www.cs.wikipedia.org