Calendula officinalis má detoxikační, antiseptické a dezinfekční účinky. Čistí zanešená játra, která mají na svědomí chronickou únavu, nedostatek energie, kožní a trávicí potíže. Podporuje funkci střev, poradí si s nadýmáním i podrážděným žlučníkem.
V jižních oblastech roste divoce během celého roku, ale u nás patří mezi letničky. Proto je právě teď ten nejvhodnější okamžik k jeho sběru. Ideální je červenec a srpen, protože má bylinka největší sílu. Ze sušené léčivky se vyrábí masti, oleje i domácí víno.
Měsíček má využití i v kuchyni. Dříve se totiž používal na dobarvení pomazánek nebo krémů. Dodával pokrmům krásnou žlutou barvu. Byl mnohem levnější variantou šafránu. Jeho největším benefitem je jeho univerzálnost. Čajem z této bylinky, totiž nikdy nic nepokazíte.
Zdravotní účinky
Pokud vás trápí chřipka, nachlazení, zánět dýchacích cest nebo střevní potíže, můžete bez obav sáhnout po měsíčkovém čaji. Díky svým dezinfekčním schopnostem brzy zlepší zdravotní potíže. Může se používat jako obklad i jako oplach. Jako sedací koupel nebo zmíněný oplach působí na zklidnění bolestivých hemoroidů.
Sběr a sušení
Sbírá se celý květ, ale lze sušit i jednotlivé lístečky. Ideální je trhat bylinky za slunečného dne mezi 10. a 11. hodinou dopoledne. Následně bylinky rozložíme a sušíme na suchém a tmavém místě. Ideální je elektrická sušička.
Zářivou léčivku je třeba sušit rychle, při maximální teplotě 45 ° C. Měsíček natahuje vlhkost, proto je potřeba hlídat, aby nechytl plíseň. Uchovávejte ho v suchu a temnu.
Recept na měsíčkový med
Nejjednodušší je příprava medu za studena. Květy se na sebe vrství do zavařovací sklenice, a prokládají se plátky citronů. Každá vrstva se osladí cukrem. Pokračujete, dokud nezaplníte celou sklenici.
Následně nádobu uzavřete. Bylinky a citron pustí šťávu a smísí se s cukrem. Umístěte na temném místě a nechte dva až tři týdny macerovat. Následně med přeceďte a slijte do čistých uzavíratelných lahví.
Tradiční výroba sirupu
Pokrájejte 2 bio citrony na plátky a společně s nasbíranými květy zalijete 1300 ml studené vody. Společně vařte asi 10 minut, následně nechte vychladnout, a poté dejte na 2 dny macerovat. Po vyndání sceďte a svařte s cukrem.
Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.salveo.cz