"Tunel do podsvětí" se nachází v hloubce osmi metrů pod pyramidou a jeho součástí je také komora měřící v průměru 15 m. Vědci předpokládají, že v těchto podzemních prostorách najdou deformované lebky a kostry obětí dávných rituálů i různé rituální předměty; podobné nálezy totiž archeologové v Měsíční pyramidě učinili už v 80. letech minulého století.

"Při předchozím výzkumu byly vykopány ostatky jedinců s deformacemi na lebkách a náhrdelníky a antropomorfní sošky z drahých kamenů. Domníváme se proto, že něco takového nalezneme i v podzemním tunelu," uvedla vedoucí výzkumu Veronica Ortega.

Nový objev podzemního tunelu podle ní dosvědčuje, že obyvatelé Teotihuacánu sdíleli téměř shodnou kulturu s ostatními kmeny žijícími na území předkolumbovské Střední Ameriky. "Jde o stejný vzorec užitý i v dalších pyramidách - podzemní tunely byly spojeny s posvátnými vodními prameny a měly napodobovat krajinu podsvětí," vysvětlila Ortega.

Měsíční pyramida byla postavena v období od počátku letopočtu do roku 350 na základně o rozloze 168 m a dosahuje výšky 46 metrů. Ostatky prvních lidských i zvířecích obětí pocházejí z doby okolo roku 200 n.l. V jednom z hrobů byla dříve nalezena kotra muže pohřbeného zaživa spolu s ostatky jaguára, vlka a pumy. Pyramida byla zasvěcena Velké Bohyni Měsíce, vládkyni vod, země, plodnosti a stvoření.