Četnost zpráv, kdy lidé spatřili záhadnou chlupatou postavu nebo alespoň její stopy, se zvýšila na počátku 20. století. I u nás se vysílal večerníček Sněžný muž Hugo a Yettiho potkali i Káťa a Škubánek nebo Bob s Bobkem.

Zdroj: Youtube

V roce 1925 zahlédl fotograf a člen Royal Geographical Society Nikólaos Tompázis poblíž ledovce Zemu tvora o výšce 4,5 metru. Ze vzdálenosti 270 metrů ho pozoroval minutu. „Byla to nepochybně lidská bytost stojící vzpřímeně. Myslím, že na sobě neměla žádné oblečení," napsal. Když o dvě hodiny později sestoupil z hory, uviděl stopy podobné lidským. Byly ale mnohem větší. Na délku měly 18 cm a na šířku 10 cm.

Messner a Yetti

Zájem o sněžného muže dramaticky stoupl v 50. letech 20. století, kdy horolezec Eric Shipton při výstupu na Mount Everest vyfotografoval ve výšce 6 tisíc metrů nad mořem řadu velkých otisků nohou. V nadcházejících letech se objevily další fotky stop, obrysů bytosti nebo dokonce i skalp s vlasy.

Zdroj: Youtube

Příběhem o Yettim byl fascinován také italský horolezec Reinhold Messner. Ten za bájným chlupatým hominidem zorganizoval více než dvacet výprav. Během 16 let zdolal 14 nejvýších hor světa, a to dokonce bez pomoci kyslíkového přístroje. Ušel více než 20 tisíc kilometrů. Vše s cílem potkat Yettiho.

První impuls dostal v roce 1986 v odlehlé oblasti na východě Tibetu, kdy mu tamní obyvatelé o sněžném muži vyprávěli. „Později jsem mluvil s lidmi z Nepálu, Bhútánu, Indie, Pákistánu i Afghánistánu. Každý ho znal, nějak popisoval a měl pro něj své jméno," vysvětluje Messner.

Jak vypadá Yetti?

Snažil se najít tvora, jež by vypadal tak, jako v legendách. Nakonec se mu to podařilo. „Představám o Yettim nejlépe odpovídá tzv. sněžný medvěd či medvěd himalájský, odborně nazývaný medvěd ušatý (Ursus thibetanus). Tím, čím se živí, jak vypadá, a že dokonce píská."

Yetti má, dle popisu domorodců, v mládí načervenalou srst, jež později tmavne a šedne. Dožívá se až 30 let, živí se ovocem a je citlivý na hluk. „Před tisíci lety žili medvědi spolu s lidmi, kteří se jich pochopitelně báli. Později se z nočních setkání staly legendy," vysvětluje horolezec.

Jeho teorii nakonec potvrdila analýza DNA. Vědci zkoumali devět vzorků, jež měly pocházet z Yettiho. Jeden patřil psovi, dalších osm třem druhům medvědů - asijskému černému, himálajskému hnědému a tibetskému hnědému. Mezi pozůstatky bájného sněžného muže patřil kus kůže z tlapy, mumifikovaná tkáň a chlupy.

Zdroj:

www.idnes.cz, www.novinky.cz, www.timesofindia.indiatimes.com, www.en.wikipedia.org