Někteří odborníci předpovídají, že v rámci pomalého přechodu společnosti do kyberpunkového digitálního světa se v blízké budoucnosti výrazně rozšíří nejrůznější technologická nositelná zařízení AR a VR.

Ředitelka poradenství pro Future Today Institute Melanie Subinová se domnívá, že život v metaverzu budou moci lidé užívat různým způsobem – buď pouze k práci nebo více. „Mnozí lidé budou většinu svých bdělých hodin prožívat v online prostoru. Tato idea vychází z díla spisovatele Williama Gibsona, který si představoval sci-fi společnost, v níž lidé utíkají z depresivního reálného světa do vyváženějšího virtuálního,“ uvedla Subinová.

Podívejte se, jak by život v metaversu mohl vypadat.

Zdroj: Youtube

Jak vypadá nová technologie

Podle dalších vědců, dokonce těch, kteří zařízení, jež by nám mohla pomoci „transportovat se“ do metaverza, je ale předpověď roku 2030 příliš časná. Budoucnost nám ale pravděpodobně přinese nositelná zařízení AR, která budou asi stejně rozšířená jako dnešní chytré telefony. V budoucnu pak zcela nahradí mobilní telefon, který bude nepřetržitě používán jako zařízení, s nímž se lidé setkávají s přáteli, nakupují nebo cestují virtuální stratosférou.

Patrick Cozzi, generální ředitel 3D softwarového startupu Cesium se domnívá, že produkty, jako jsou náhlavní soupravy Oculus od společnosti Facebook mohou jednoho dne zcela nahradit mobilní telefony. V tuto chvíli jsou ale stále metaverzační technologie velmi archaické, což může potvrdit každý, kdo někdy nosil produkt Oculus déle než půl hodiny. Jsou tedy používány velmi výjimečně, a to většinou jen u příležitosti hraní videoher nebo koncertů.

Jak by mohl vypadat náš život po roce 2030?

Zatím se není čeho bát, rozhodně nám zatím nehrozí, abychom „běhali“ po světě jako Neo v Matrixu. Přesto se ale můžeme krátce podívat na to, jak by mohlo vypadat naše oblečení, cestování nebo plastické operace v metaverzu.

Objevují se možnosti, že bychom mohli zdolali Mount Everest, plavat se žraloky, skákat padákem nad Grand Canyonem, to vše z pohodlí našeho gauče v obýváku. Ve své plně realizované podobě slibuje metaverze nabídnout věrně zobrazené památky, zvuky a dokonce i vůně, kdy se prohlídka starověkého Řecka nebo návštěva kavárny v Soulu může odehrát z vašeho domova.

Pomocí směsi fyzické a behaviorální biometrie, rozpoznávání emocí, analýzy sentimentu a osobních údajů bude metaverze schopna vytvořit pro každého člověka přizpůsobenou a vylepšenou realitu. Někteří ji budou jednoduše využívat pouze ke splnění pracovních nebo vzdělávacích povinností, jiní budou žít většinu svých bdělých hodin 'připojeni'. Současná verze metaverza je však prozatím poněkud méně velkolepá. "Současná zařízení VR/AR podporují především vizuální, zvukovou a haptickou zpětnou vazbu," uvedl Hyo Kang, profesor digitálního umění a věd na Floridské univerzitě. "A existuje jen omezený počet zařízení/nástrojů, které podporují simulaci pachů a chutí."

Zdroje:

futurism.com, nypost.com