Podle výzkumů, jež vědci od té doby na meteoritu realizují, je zatím patrné, že meteorit nikdy neprošel prudkými kosmickými srážkami, které zažila většina dávných vesmírných úlomků, když se rozbíjely a vytvářely planety a měsíce naší sluneční soustavy. Jinými slovy to znamená, že ležel nedotčeně někde „za Marsem“ ještě před vznikem jakékoli z planet.

Na dokument o jedinečném nálezu se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Lov na vesmírný kámen sliboval senzaci

Chemik Derek Robson, ředitel astrochemie ve Východoanglické atrofyzikální výzkumné organizaci (EAARO), našel zhruba 5 cm široký úlomek bezcenného objektu černého jako uhel při pozemním pátrání poblíž vesnice Woodmancote. Pak se ukázalo, že starobylý meteorit je pravděpodobně "pozůstatkem kosmického smetí", které zůstalo ze zrodu sluneční soustavy.

Díky nálezu podobného meteoritu, respektive spíše jeho úlomku, pak bylo vydáno povolení k prohledávání oblasti, jež udělila rada města Tewkesbury. Byl tak nalezen právě tento neuvěřitelně jemný vzorek. Na zemi ležel v otisku podkovy. Jedná se tedy již o druhý úlomek v této oblasti – první o váze 300 g byl nalezen ve Winchcombe, rovněž v hrabství Gloucestershire.

Jak vypadal celý meteorit?

Úlomek z Winchcombe se podle vědců pravděpodobně odlomil z většího objektu, jehož průměr se odhaduje na více než 30 cm a hmotnost 59 kg. Druhý úlomek nalezený ve Woodmancote byl darován Přírodovědnému muzeu v Londýně a od té doby byl oceněn na 135 000 dolarů. Pokud však jde o vědeckou hodnotu, je vesmírný kámen k nezaplacení.

Díky vzdálenosti, kterou kámen urazil, si vědci myslí, že by mohl poskytnout některé odpovědi ohledně vzniku života na Zemi.

Podle zjištění chemika Dereka Robsona, který meteorit našel, je starobylá hornina vzácným příkladem "uhlíkatého chondritu" neboli "C chondritu". Do této skupiny patří některé nejstarší známé meteority, které jsou rovněž velmi cenné, protože často obsahují biologické sloučeniny včetně aminokyselin. Nejinak je tomu i u tohoto meteoritu. Aminokyseliny v něm nalezené prokázaly, že mnoho mimozemských organických sloučenin "mohlo" být na Zemi dopraveno ranými tělesy sluneční soustavy. Fragment meteoritu je nyní ve zkoumání vědeckého týmu z Univerzity v Loughborough.

Meteorit tak bude podroben novým metodám vibrační spektroskopie, rentgenové difrakci i elektronové mikroskopii. Už v tuto chvíli ale máme k dispozici několik unikátních 3D snímků.

Zdroje:

www.sciencetimes.com, www.ancient-origins.net, www.livescience.com