Když farmář nemovitost kupoval, prodávající mu sdělil, že kámen spadl na pozemek někdy ve třicátých letech. Našel ho v hlubokém kráteru, odnesl domů a tam ho používal jako zarážku na dveře od stodoly.

Nikdo netušil, že by balvan z vesmíru mohl mít nějakou hodnotu. Pak ale Mazurek zjistil, že sběratelé jsou schopni dát i za malé fragmenty meteoritů nemalé peníze. „Řekl jsem si, že by mě zajímalo, jakou má ten můj šutr cenu. Odnesl jsem ho tedy na univerzitu k profesorce geologie Moně Sirbescu," říká farmář.

Meteorit Michigan

Jakmile odbornice kámen spatřila, ihned věděla, že jde o něco výjimečného. „Je to nejcennější exemplář, který jsem kdy držela v ruce. Vědecky i po finanční stránce," uvedla. Desetikilový balvan je šestým největším meteoritem nalezeným v Michiganu.

Podrobná analýza zjistila, že se jedná o siderit, objekt složený zejména ze železa. Obsahuje však i 12 % niklu, což je až o sedm procent více, než je běžné. Je to velice vzácné. Cena vesmírného návštěvníka se tak vyšplhala až na neuvěřitelných 2,2 milionu korun.

O meteorit projevilo zájem několik muzeí i soukromí sběratelé. „Rozhodl jsem se, že kámen prodám a Michiganské univerzitě věnuji deset procent na podporu geologických věd," říká Mazurek. „Jen si budu muset najít jinou zarážku na dveře," směje se.

Meteority a původ života

Na území Michiganu dopadlo do dnešní doby zatím 11 kusů meteoritů. Mezi nejvzácnější patří ten, který přistál na zamrzlé ploše Strawberry Lake u michiganského městečka Hamburg 16. ledna roku 2018. Kus o velikosti vlašského ořechu získali vědci téměř ihned po dopadu. Díky tomu ho nekontaminovaly žádné suchozemské spóry ani mikroby.

Zdroj: Youtube

Důkladná analýza odhalila více než dva tisíce organických sloučenin datovaných do doby, kdy byla Sluneční soustava ještě mladá. „Mezi nimi mohou být ty, jež zažehly život na Zemi," uvedl docent a kurátor sbírky meteoritů ve Field Museu Philipp Heck.

Zdroj:

www.space.com, www.apnews.com, www.fox47news.com,www.denik.cz