Významný nález

Na Zemi bylo dosud objeveno přes tři tisíce meteoritů z kůry a plášťových vrstev kamenných asteroidů, které však vědcům poskytly jen málo informací o protoplanetách z dob, kdy se Sluneční soustava teprve vytvářela. Meteorit EC 002 z alžírského Adraru je však jiný. Vědci odhadují jeho stáří na 4 656 miliard let a dle jeho věku a složení minerálů soudí, že je z mladičké planety, která vznikala v rané sluneční soustavě. Obrazně řečeno, je to kousíček starší sestry Země, který může hodně napovědět o vzniku planet.

Zdroj: Youtube

EC 002 v rukou vědců

Na výzkumu unikátního meteoritu se podílelo několik institucí. Analýzu složení provedli výzkumníci z Centra pro studium meteoritů z Arizonské státní univerzity. „Tento meteorit je nejstarší dosud analyzovanou magmatickou horninou a vrhá světlo na vznik prvotních kůr, které pokrývaly nejstarší protoplanety,“ uvedli autoři studie. Stáří meteoritu určili dle izotopů hliníku a hořčíku a podle chemického složení soudí, že je z prastarého tělesa a vzniknul z částečně roztaveného magmatu v jeho kůře. Ta byla tvořena andezitem s vysokým obsahem oxidu křemičitého. V kůře nebyly chondrule, to jsou kulatá minerální zrnka, takové roztavené kapičky, které poletující vesmírem, dokud si je nepřitáhne nějaký asteroid. Což znamená, že se planetka teprve rodila.

Zdroj: Youtube

EC 002 na pohled

Pradávnou magmatickou horninu z vyhaslé planety popsali vědci z amerického Lunárního a planetárního institutu. Uvedli, že je velmi neobvyklý. Úlomky „… mají poměrně hrubá zrna. Jejich barva se pohybuje od odstínů hnědé až po béžovou. Jsou ojediněle poseté krystalky. Větší jsou zelené a žlutozelené, menší žlutohnědé.“ Veškeré poznatky jsou zcela nové a „… v rozporu s tím, co o meteoritech dosud víme. Liší se od všech známých skupin asteroidů,“ zmiňují ve studii vědci. Výzkumníci porovnali EC 002 s objekty v databázi Sloan Digital Sky Survey a nenašli žádnou shodu. „EC 002 se naprosto liší. Doposud nebyl identifikován žádný objekt se stejnou spektrální charakteristikou,“ uvedli. Ze studie vyplývá, že v době, kdy se rodily planety Sluneční soustavy, většina zanikla. Buď byly zničeny srážkou s jinými, nebo je pohltily ty větší a „úspěšnější“ jako Mars, Venuše, Merkur nebo Země. Zanechaly po sobě jen málo stop. Jednou z nich je EC 002, proto je nejen velmi jedinečný, ale i vzácný.

Související články

Zdroje: www.livescience.com, www.pnas.org, nationalpost.com