Míchaná vajíčka se mohou na první pohled zdát jako jednoduchý pokrm. Ale pod taktovkou šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha se stávají pravým kuchařským uměním. Proč? Mnoho z nás se domnívá, že připravit míchaná vajíčka je hračka, ale realita je často odlišná. Pohlreich tvrdí, že většina lidí neumí míchaná vejce připravit, a to kvůli jedné zásadní chybě – přílišné suchosti a nedostatku krémovosti.
Nejčastější chyba – vejce jsou suchá
Tradiční český přístup často vede k tomu, že míchaná vajíčka jsou vysušená na troud a ztrácí svou lahodnou chuť. Šéfkuchař nám však nabízí revoluční recept, jak přivést tuto klasiku na novou úroveň.
V první řadě zdůrazňuje důležitost kvalitních surovin, zejména čerstvých vajec. Navíc, práce s vejci je umění a kvalitní kuchař se pozná právě na nich. V jeho provedení jsou míchaná vajíčka daleko nadýchanější než ta, na která jsme zvyklí.
„Až budete vejce připravovat, tak přitom myslete na to, jaká nejhorší míchaná vejce jste kdy jedli. A udělejte to jinak,“ radí Šéf.
Dalším skvělým pokrmem, dle kterého se pozná kuchař, je nadýchaná omeleta. Jak ji připravuje Zdeněk Pohlreich, aby byla naprosto dokonalá se podívejte zde:
Kde se většina lidí mýlí?
Kde nejčastěji chybujeme? Pohlreich poukazuje na přílišné teplo při přípravě. Vajíčka se rychle zatáhnou, začnou se vysušovat a výsledkem jsou suchá míchaná vajíčka. Jeho tajemství spočívá v přípravě ve vodní lázni. Hrnec s horkou vodou vytváří vodní lázeň, nad kterou v pánvi rozpouští máslo a přidává vajíčka s trochou smetany ke šlehání. Důležité je šlehat vajíčka nad touto lázní, což zajišťuje rovnoměrnou a méně intenzivní distribuci tepla. Výsledek? Krémová nadýchaná míchaná vejce, která rozproudí chuťové buňky.
A jak na dokonalou snídani s francouzským nádechem? Jednoduše!
Nejprve si připravte vodní lázeň. Na plotnu dejte hrnec s vodou a do něj postavte skleněnou misku. V misce rozpusťte jednu polévkovou lžíci másla a jednu polévkovou lžíci smetany ke šlehání. Přidejte čtyři našlehaná vajíčka, zlehka osolte a pomocí vařečky neustále míchejte, dokud nezhoustnou a nebudou krémová. „Tím šleháním se do vajec dostane vzduch a jsou pak nadýchanější a lehký, žádná sušenka,“říká Pohlreich.
Ihned poté je stáhněte z plotny, vmíchejte ještě jednu lžíci smetany a přidáme pokrájenou pažitku. Dochuťte solí a troškou čerstvě nastrouhaného pepře. Servírujte je s čerstvým pečivem.
Jaké je tajemství?
Proč tedy míchaná vajíčka podle Pohlreicha vynikají? V jeho provedení jsou téměř tekutá, ale přitom perfektně provařená. Finta spočívá nejen ve správné teplotě, ale také ve správném načasování přídavku bylinek a dalších ingrediencí. Nezapomíná na důležitost vizuální kontroly teploty a věnuje se i detailům, jako je dodání vzduchu při šlehání, což zajišťuje lehkost a nadýchanost vajec.
Pohlreichovo umění míchaných vajec přináší gastronomický zážitek i lekci pro každého, kdo touží po dokonalé snídani. Míchaná vajíčka posunou snídani zase o úroveň výš, pokud si vezmete k srdci Pohlreichovy rady a přistoupíte k přípravě s láskou, pečlivostí a respektem k surovinám.
Luxusní míchaná vajíčka podle Zdeňka Pohlreicha nejsou suchá, ale krémová a nadýchaná. Překvapte své chuťové buňky tímto výjimečným receptem a vychutnejte si snídani jako šéfkuchař!
Zdroje: www.aazdravi.cz, www.aazdravi.cz, www.jimeto.cz, www.idnes.cz