Denně uběhne 12 kilometrů, plave, trénuje kickbox, jezdí na kole, posiluje. Zajímá se o jógu a chodí na lekce baletu, medituje a jí pouze biostravu. Přesně tak žije posledních asi 15 let Mick Jagger. Dost zásadní změna na člověka, který předtím znal jen muziku, alkohol, divoký sex, hašiš, LSD a heroin.

Vznik legendy

Zpívat začal ještě dříve, než se naučil pořádně mluvit. Tehdy ale ještě nikdo netušil, že uprostřed anglického hrabství Kent vyrůstá asi neslavnější rockový zpěvák všech dob. Otec Basil si myslel, že Michael půjde v jeho stopách a bude učitelem.

Už ale na základní škole se skamarádil se spolužákem Keithem Richardsem, pozdějším věrným parťákem v Rolling Stones. Jejich cesty se po nástupu na střední školu na čas rozešly. Mick šel na ekonomku, Keith na uměleckou školu. Po letech se zase náhodou potkali ve vlaku. Jagger měl v ruce desky Chucka Berryho, které se v té době daly těžko sehnat. To na Richardse zapůsobilo a dohodli se, že založí kapelu. Přizvali ještě několik kamarádů včetně kytaristy Briana Jonese (*1942) a chystali první koncert v jednom londýnském klubu. Tehdy se psal rok 1962.

Jméno kapely vzniklo poněkud netypicky. Při telefonním rozhovoru s redakcí hudebního časopisu dostal Jones otázku na jméno skupiny. Zaskočený kytarista zoufale pátral po inspiraci a zrak mu padl na desku Muddyho Waterse, na které se jedna ze skladeb jmenovala Rollin' Stone. I tak může vzniknout legendární název.

Podivná smrt kamaráda

Sláva na sebe nenechala dlouho čekat a členové skupiny si záměrně budovali image zlých hochů, aby se odlišili od „hodných" Beatles. „Lidé, kteří berou drogy občas, jsou skvělí. Není na tom nic špatného," říkal tehdy Mick. V roce 1967 ale přišlo první varování. Policie vtrhla na jejich soukromý večírek a zabavila spoustu omamných látek. „Nikdo sice nebyl obviněn, ale uvědomil jsem si, že zábava skončila. Od té doby přestal být Londýn tím skvělým místem, kde jste mohli dělat, co jste chtěli," vzpomínal. Na adresu muže, který je udal, ještě dodal: „Slyšel jsem, že už pak nikdy nechodil tak jako dřív."

O dva roky ale bylo ještě hůř. Brian Jones se za podivných okolností utopil v bazénu u svého domu. Stalo se tak měsíc poté, co skupinu opustil, protože mu Richards přebral jeho přítelkyni. Dodnes se proto spekuluje o tom, že Jones spáchal sebevraždu.

Manželství za trest

Také Mick proslul zálibou v sexu. Mnozí říkali, že ho baví ještě víc než muzika. Jeho postelí prošly stovky žen, přesný počet patrně nezná ani on sám. Být jeho manželkou bylo spíše za trest. Jako první se o tom přesvědčila nikaragujská modelka Bianca des Macias (*1945). Micka si vzala v roce 1971, pouhých šest měsíců poté, co mu černošská zpěvačka a herečka Marsha Hunt (*1946) porodila dceru Karis.

I Bianca byla v té době už těhotná a brzy po obřadu se jí narodila dcera Jade. Mick se tak v rozmezí 11 měsíců stal dvojnásobným otcem, pokaždé s jinou ženou. Ani to mu ale nezabránilo v dalších avantýrách. Bianca s ním vydržela až do roku 1978, ale šťastné roky to nebyly. „Moje manželství skončilo v den mé svatby," řekla poté smutně.

Mick ji mimo jiné podváděl s modelkou Jerry Hall (*1956), s níž ho pojilo mimořádně dlouhé, ale také divoké soužití. V roce 1984 se jim narodila dcera Elizabeth, o rok později syn James. Později to zavánělo rozchodem, ale v roce 1990 pár nečekaně upořádal svatbu v Indonésii. Pak ještě následovala dcera Georgia (*1992) a syn Gabriel (*1997), ale to už se vztah pod tíhou Mickových nevěr definitivně hroutil.

Sex s celebritami

Už v roce 1983 zpěvák přiznal, že měl i několik homosexuálních románků, třeba s hudebníkem Davidem Bowiem. Pikantní na tom byl i fakt, že je při „akci" nachytala Davidova manželka Angela. Zareagovala prý velmi pohotově, do postele jim přinesla čerstvou kávu a džus.

Dalším Mickovým úlovkem se stala Carla Bruni, pozdější manželka francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Zpěvák ji potkal už v roce 1990 jako milenku Erica Claptona a šíleně se do ní zamiloval. Náklonnost byla vzájemná a Carla řadu let ochotně snášela roli příležitostné milenky. S Jaggerem třeba odletěla do Thajska pouhý den poté, co mu manželka porodila dceru Georgiu.

Poslední ranou pro druhé Mickovo manželství byl krátký vztah s brazilskou modelkou Lucianou Gimenez (*1969), kterou přivedl do jiného stavbu. Kráska mu v roce 1999 porodila syna Lucase. Když Jerry požádala o rozvod, zpěvák se z manželství snažil vykroutit a argumentoval tím, že svatba na pláži v v Indonésii nebyla platná. Úřady svazek nakonec anulovaly, rozchod přesto Micka stál zhruba 380 milionů korun.

Brzy si ale spravil chuť, protože začal nadbíhat Angelině Jolie, s níž se setkal při natáčení klipu. Tehdy jí bylo 22 let, on byl ve věku jejího otce. Někteří tvrdí, že mu odolala, další mají za to, že ji obměkčily diamantové náušnice za sto tisíc korun a ochotně s Mickem navštěvovala sadomasochistické kluby.

Někdy v té době ale zpěvák definitivně vystřízlivěl, vzdal se drog, výrazně omezil příjem alkoholu a nasadil extrémně zdravý životní styl. I díky tomu má přes bouřlivý život stále dokonalou kondici a obdivuhodnou výdrž.

Dlouhověkost má také v genech. Jeho otec Basil zemřel až v roce 2006 na zápal plic. Tehdy mu bylo 93 let a do posledních týdnů života se těšil dobrému zdraví. Vypadá to, že se Mick v čele „kamenů" bude valit světem ještě pěkných pár let.

Co ještě nevíte

* Matka Eva (1913-2000) pocházela z Austrálie a pracovala jako kadeřnice.

* Jeho o čtyři roky mladší bratr Chris je také zpěvák a muzikant. Na kontě má osm alb.

* Slavné logo Rolling Stones, ústa s vyplazeným jazykem, vzniklo v roce 1971. Vyjadřovalo postoj hudebníků k autoritám. Autorem není Andy Warhol, jak si řada lidí myslí, ale britský výtvarník John Pasche. Za návrh dostal částku, která se dnes rovná asi 17 tisícům korunám.

* Pamela Des Barres, jedna z mnoha Mickových milenek, studovala počátkem 70. let malířskou školu a jako jednu z prací odevzdala kresbu zpěvákových genitálií. Dostala jedničku.

* Už více než 25 let nekouří.

* Opakovaně měl velké problémy s hlasivkami.

* Na kontě má zhruba 15 filmových rolí. Nejvýraznějším počinem je sci-fi Freejack z roku 1992, kde si zahrál i Anthony Hopkins, Emilio Estevez a Rene Russo.

* Marsha Hunt dala do dražby zamilované dopisy, které jí Mick psal. Dostala za ně téměř šest milionů dolarů.

* Na pleť používá krém za 16 tisíc korun

* Má osobního trenéra, Nora Torje Eikeho, který se staral o kondici několika olympioniků nebo členek skupiny Spice Girls.

* Od roku 2001 udržoval dlouholetý poměr s návrhářkou L'Wren Scott (*1967), která byla se svými 193 cm o dvacet centimetrů vyšší. Údajně kvůli ní nechal snížit podlahu ve svém londýnském bytě.