Profesionální vykopávky v Pompejích zahájil roku 1860 italský archeolog Giuseppe Fiorelli. Ve vrstvách popela objevil dutiny vytvořené mrtvými těly, jež se časem rozpadla, ale zanechala po sobě otisk. Fiorelli tyto dutiny vyplnil sádrou, a získal tak cenné odlitky postav v pozicích, jak je zastihla smrt.

Dvě panny

Počátkem 20. století byla na místě odlita dvojice, která poslední vteřiny života strávila ve vzájemném objetí. Obě osoby ležely na zemi, přičemž jedna měla skrčené nohy a její hlava spočívala na hrudi té druhé. Smutné sádrové sousoší dostalo název "Dvě panny"; archeologové se totiž domnívali, že šlo o ženy. Nyní se ale nešťastná dvojice bude muset přejmenovat.

Testy DNA z jejich kostí a zubů totiž prozradily, že šlo o muže. Bylo jim něco okolo 18 a 20 let a nebyli v příbuzenském vztahu. Zda mezi nimi existoval vztah milenecký, však DNA potvrdit nemůže.

"Pompeje nikdy nepřestanou udivovat," prohlásil správce naleziště Massimo Osanna. "Dosud jsme byli přesvědčeni, že objímající se postavy byly dívky, avšak CT scaner a analýza DNA nás vyvedly z omylu. Nemůžeme vyloučit hypotézu, že tito muži byli milenci. Nikdo to ale ani nepotvrdí," dodal Osanna.

Sádrové odlitky dalších zemřelých uvidíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Zdravé zuby, ale vysoká dětská úmrtnost

Zkoumání desítek ostatků obětí Vesuvu nicméně přineslo i mnoho nových zajímavých informací, co se týká života v antických Pompejích obecně. Vyšlo například najevo, že místní obyvatelé měli velmi zdravé chrupy a téměř neznali zubní kaz. Přispěla k tomu nejspíš pestrá strava bohatá na obilí, ryby, ovoce a zeleninu a mimo jiné také fakt, že staří Římané neznali rafinovaný cukr.

Analýza rovněž vyvrátila mýtus, že starověcí lidé byli malého vzrůstu. Podle archeoložky Estelle Lazer obyvatelé Pompejí ve skutečnosti dorůstali stejné výšky jako dnešní populace v Neapoli.

Pak tu jsou ale také objevy méně pozitivní. Zdá se například, že mnoho místních dětí mladších 10 let umíralo na syfilidu. Vzhledem k enormnímu počtu odkrytých nevěstinců asi není překvapivé, že se zde pohlavní nemoci šířily rychlostí blesku. Hříšnost Pompejí bohužel odnášeli ti nejmenší.


Zdroje: www.dailymail.co.uk, www.ranker.com