Josefa Huliciusová se narodila ve Středočeském kraji. Konkrétní místo narození však není známo. Byla manželkou vyššího důstojníka v britské tajné službě MI-6 Václava Huliciuse, který reagoval přímo na rozkazy Wistona Churchilla. Podle záznamů zpravodajců byla Josefa velká krasavice. Měla výraznou tvář a oku lahodící postavu. Josefa byla vyslána na zámek v Panenských Břežanech, kde tehdejší třetí muž nacistického Německa Reinhard Heydrich žil se svou manželkou Linou. Tam se, jako služebná, měla vetřít do Heydrichovy přízně.

To se jí zanedlouho opravdu podařilo. Podle historických záznamů byl šéf protektorátní policie velký sukničkář a milenky často střídal. Krásná Češka jeho pozornosti neušla a Josefa mohla odstartovat špionážní akci.

Josefa Heydricha okouzlila natolik, že se v časech jejího volna pravidelně setkávali. Heydrich ji dokonce hrál na housle a klavír a ona se snažila vést přirozenou konverzaci. Je pochopitelné, že ji Reinhard Heydrich nesděloval důvěrné pracovní informace. Z různých útržků, které zapadaly do událostí, si však dokázala poskládat hodnotné zprávy, kreré pak posílala do Británie.

Manželka Reinharda Heydricha Lina jeho zálety tolerovala. Sama byla milenkou Walterra Scherenberga, který byl šéfem špionážní služby a vojenské rozvědky hlavního říšského bezpečnostního úřadu. Jeho manželka však tak tolerantní k jeho nevěře nebyla. Historička Anna H. Sigmudová v jedné ze svých prací uvádí, že když se Walter jednou pozdě večer vracel ze schůzky s Linou, jeho žena Irena ho čekala a vychrstla mu do obličeje kyselinu.

Vztah Josefy a Reinharda trval až do jeho vraždy. Sama Josefa byla atentátem zaskočena. I když měla spoustu příležitostí Heyricha zabít, neudělala to. Jejím úkolem bylo získávat informace. Po jeho smrti byla z akce a ze zámku v Panenských Břežanech stáhnuta.

S Josefou se posléze její manžel rozvedl a vrátil se do Anglie. Josefa Hulicusová žila v Praze až do své smrti v roce 1967.