Píše se rok 1995 a Miroslava a Otta si už několik týdnů dopisují. On bydlí v bavorském Aldersbachu, ona v Čechách. Domluví se, že ho Miroslava navštíví, a hned vzápětí ji požádá o nastěhování. Neodmítne. Netrvá dlouho a je tu žádost o ruku, svatba a nejpřekvapivější dar, jaký Miroslava kdy dostala – závěť, v níž je uvedena jako jediná dědička veškerého jeho majetku.

Z Miroslavy je bohatá žena, tedy… ne, dokud je manžel naživu. Miroslava je čím dál nešťastnější, Otta se po svatbě jako lusknutím prstu změní a už nepředstavuje toho sympatického 90letého muže, kterého poznala. Je to hrubián, manipulátor a tyran. Když není pravidelně nakrmen, dostane Miroslava výprask, alespoň tak to později vylíčila. Rozvod nic nevyřeší, protože z něj neuvidí ani vindru. A tak se ho rozhodne zabít.

Jsem nevinná, chci do Česka!

Společně se svým synem Karlem zkontaktuje romské bratry Balogy z Čech, kterým za úkladnou vraždu zaplatí 36 tisíc korun v hotovosti. Balogové si 4. ledna 1997, čtyři měsíce po svatbě, na manžela počíhají, uškrtí ho a mrtvolu schovají do kufru jeho vlastního auta. Z Miroslavy je po nalezení manželova těla milionářka, přesně jak to plánovala.

Jenže nakonec doplatí na výběr neschopných kompliců. Vše se provalí a Miroslava putuje k soudu. V roce 1998 jí německý soud uloží doživotí, načež Miroslava hlasitě protestuje a prohlašuje, že je nevinná. Když si uvědomí, že tím v Německu ničeho nedosáhne, začne bojovat o vydání do Česka. Celá kauza Miroslavy Kukačkové je pro média zajímavá zejména tím, kolik jí je – v době rozsudku se stala nejstarší Češkou odsouzenou k doživotí.

Prezidentská milost

Od roku 2002 si svůj trest odpykává v Opavské věznici. Spoluvězeňkyně cejch chladnokrevné vražedkyně nevidí, Miroslavu znají jako vstřícnou a milou „bábi“, která je tu je nedopatřením. Až do roku 2008, kdy v 80 letech umírá, tvrdí, že je nevinná a žádá o milost i samotného prezidenta.

,,Psala jsem prezidentovi čtyřikrát, ale všecko zamítnul," přiznává Kukačková v rozhovoru pro Deník těsně před svou smrtí. ,,Ani kvůli zdravotním důvodům mi nevyhověl. A mám za sebou tři infarkty, mozkovou příhodu, anginu pectoris, Alzheimerovu nemoc, ale to je všecko na nic.“