V hrobě starověké modistky, kterou archeologové příznačně přezdívají Nataša, byl nalezen záhadný předmět. K nálezu došlo poté, co byla vypuštěna rozsáhlá umělá nádrž na Sibiři.

Předmět nalezený ve 2000 let starém hrobě vypadá jako mobil

Nalezený předmět, jež vypadá jako mobil, pochází z období starověké říše Xiongnu. Obrovského národa kočovníků, který v oblasti vládl od 3. století př. n. l. do konce 1. století n. l.

To, co však nápadně připomíná chytrý telefon, je ve skutečnosti předmět vyrobený z černého drahokamu jet rock. Nález se navíc pyšní pravidelným vzorem vykládaným polodrahokamy.

Ačkoliv tento sibiřský prehistorický předmět skutečně připomíná novodobý iphone, v době, ze které pochází, se používal jako ozdobná přezka na opasek. Archeolog Dr. Pavel Leus uvedl: "Tento šperk byl vyroben z kovu. "Natašin pohřeb s 'iPhonem' z doby Hunnu, období Xiongnu tak zůstává jedním z nejzajímavějších v této lokalitě."

Složité intarzie jsou vyrobeny z tyrkysu, karneolu a perleti. Doplněné jsou také určitou formou staročínských mincí.

Uhodnete, co to je?

Dr. Leus dodal: "Byl to jediný opasek zdobený čínskými mincemi wuzhu, což nám pomohlo jej datovat."

Nález pochází z nekropole Ala-Tey v takzvaném Sajanském moři. Z obří nádrže, která byla proti proudu Sajano-Šušenské přehrady, největší ruské elektrárny.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Poklad o rozměrech 17 × 7 cm byl objeven v ponořené "ruské nekropoli", které se též přezdívá "ruská Atlantida". Objevili ho místní lidé, když nádrž dočasně vypustili. Nalezli tak něco, co je vědci považováno za zcela ojedinělý objev.

Toto starověké pohřebiště se nachází přibližně 17 metrů pod hladinou vody. "Iphone" však nebyl jediným nálezem, který byl objeven. Nacházejí se zde také hroby pravěkých civilizací, a to od doby bronzové až po dobu vlády Čingischána.

Objeveny byly také dvě částečně mumifikované pravěké ženy. Ty byly pohřbeny s nástroji svého řemesla. Jedna z nich zvaná "Šípková Růženka" byla oblečená do jemného hedvábí. To se obvykle používalo, aby duše zemřelého měla dobrý posmrtný život. Nalezená mumie byla nejprve považována za kněžku, nyní se však předpokládá, že šlo o návrhářku kůží. Druhá byla tkadlena uložená k odpočinku s dřevěným vřetenem zabaleným v šicí tašce.

Nádrž má rozlohu 386 km čtverečních. Během letních měsíců zde ale dochází k poklesu hladiny vody, dno tak mnohdy vypadá jako poušť.

V sibiřské nádrži bylo dosud objeveno celkem 110 hrobů. "Tato lokalita je vědeckou senzací," uvedla doktorka Marina Kilunovská z petrohradského Ústavu hmotné historické kultury. A dodala: "Máme neuvěřitelné štěstí, že jsme našli tyto hroby bohatých hunských kočovníků, které nebyly narušeny dávnými vykradači hrobů."

Vědci přiznávají, že závodí s časem, aby zachránili neocenitelné poklady a prozkoumali tato místa dříve, než se nádrž opět zaplní vodou.

Zdroje:

www.thevintagenews.com

www.latestly.com

www.ladbible.com