Tyto dvě zvláštní modré skvrny se jako by vznášejí v zemské atmosféře, o nichž laik netuší, co jsou zač. Snímek se dvěma modrými koulemi pořídil vloni astronaut, člen posádky Expedice 66, při průletu ISS nad Jihočínským mořem. Snímek byl poté zveřejněn 9. října na internetu Pozemské observatoře NASA a vzbudil senzaci. NASA však poskytla vysvětlení.

Na video se záběry se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Dva jevy ve stejnou dobu

Astronaut na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) pořídil tento zvláštní snímek Země. Jsou na něm ony dvě již zmíněné modré světelné skvrny, které se jakoby třpytí v atmosféře naší planety. Ač vypadají jako z jiného světa, jsou ony koule výsledkem dvou nesouvisejících přírodních jevů. Jen shodou náhod se však oba jevy vyskytly současně.

První světelná skvrna viditelná v dolní části snímku je mohutný úder blesku kdesi v Thajském zálivu, zatímco druhá modrá skvrna v pravé horní části snímku je výsledkem deformovaného světla z Měsíce.

Záblesk

Většinou jsou údery blesků z vesmírných stanic jen těžko viditelné, protože bývají zakryty mraky. V tomto případě se však objevil vedle velké kruhové mezery v horní části mraků. Tak se stalo, že ozářil okolní stěny oblačné struktury podobné kaldeře a vytvořil nápadný světelný prstenec.

Měsíční světlo

Deformované světlo z Měsíce je vidět díky efektu, který je způsoben tím, že se část měsíčního světla rozptyluje od drobných částic v zemské atmosféře. Orientace přirozeného satelitu Země vůči ISS zaznamenává světlo odrážené od Slunce tak, že při průchodu atmosférou planety je změněno v jasně modrou skvrnu.

Protože také různé barvy viditelného světla mají různé vlnové délky, je ovlivněna i jejich interakce s částicemi atmosféry. Právě modré světlo má nejkratší vlnovou délku. Proto se nejčastěji rozptyluje, takže to na snímku vypadá, že Měsíc zmodral.

Proč je nebe modré?

Zajímavé je, že NASA vysvětlila, že je to shodné s efektem, proč se nám obloha jeví ve dne modrá. Modré vlnové délky slunečního světla se nejvíce rozptylují a jsou pro lidské oko viditelnější.

Na jiný záznam fenoménu se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Zdroje:

www.livescience.com, www.nasa.gov, twitter.com