Jde o umění, žert, zaměřovací zařízení, zesilovač zvuku nebo vysílačku mimozemšťanů? Nikdo netuší. Tzv. Mohavský megafon nedává spát jak turistům, tak historikům.

Nachází se na kamenném vrcholku hřebenu, asi 12 kilometrů od nejbližší silnice, v odlehlé části Mohavské pouště na jihovýchodě Kalifornie. Skládá se ze dvou kovových kuželů, vytvořených svařením širokých plátů, z nichž hrozivě tyčí ostré výčnělky. Uvnitř každé roury jsou kovové vzpěry připomínající zaměřovací kříž.

Mohavský megafon

Podivný předmět měří na délku 2,4 metru a váží téměř 300 kilogramů. Koroze napovídá, že je starý asi padesát let. Kdo ho na kamenný kopec o výšce 30 metrů přišrouboval?

Existuje několik teorií. Jedna z nich říká, že jde o uměleckou instalaci s cílem pobavit kolemjdoucí, potrápit lidskou představivost a vyvolat diskuzi. Další z hypotéz předpokládá, že megafon souvisí s testy chemických zbraní, které Američané v Mohavské poušti prováděli ve 40. a 50. letech. Trouba měla sloužit k akustickému varování před explozí.

Řada badatelů však upozorňuje, že pokud se podíváte skrz předmět, jeho kříž ukazuje přímo na sousedící kopec pokrytý stovky let starými malbami kočovných kmenů. Traduje se také, že označuje téměř 500 kilometrů dlouhý jeskynní systém, v němž by se měla nacházet zlatonosná řeka.

Indiánský buben

Někteří spekulují nad tím, že může jít o gigantický hudební nástroj. Pokud by se na jeden jeho konec připevnila zvířecí kůže nebo podobný typ materiálu, mohl by sloužit jako indiánský buben.

Zdroj: Youtube

Objevují se i návrhy, že Mohavský megafon byl součástí raketového systému nebo jde o Ventruriho trubici sloužící k řízení průtoku kapaliny.

Zdroj:

www.adventure.howstuffworks.com, www.enigmaplus.cz, www.curiosmos.com