Florenťanka, žena z masa a kostí, kterou slavný umělec zvěčnil na plátno, dodnes slavící velké úspěchy. "Mona Lisa" tak opravdu byla skutečná žena, která se narodila a žila ve Florencii. Pocházela ze starobylého, ale zchudlého rodu Gherardiniů. Lisa del Giocondo byla třetí dcerou Antonmaria di Noldo Gherardini. Zámožného pěstitele obilí, vína i výrobce skvělého olivového oleje. Měla dohromady šest sourozenců.

Žena urozeného původu, která strávila dětství v bohatství a přepychu farmářské rodiny, která však postupně ztratila svůj vliv. Náhlá chudoba ji zavedla až k plátnu da Vinciho.

Múza da Vinciho

Zdroj: Youtube

Poté, co se rodina přestěhovala do pronajaté rezidence vedle da Vinciho otce, protože si dál nemohla dovolit život v luxusu svého původního obydlí, nastal v životě Lisy zásadní zlom. V pouhých 15 letech se provdala za muže jménem Francesco del Giocondo, zámožného obchodníka s hedvábím a městského radního, který byl výrazně starší a navíc dvojnásobný vdovec. Byl to však sňatek čistě z rozumu. Předem smluvená manželství nebyla v té době žádnou výjimkou.

Když si Francesco roku 1503 objednal u da Vinciho portrét své ženy, umělec rychle propadl jejímu kouzlu. To trvalo to až do konce jeho života. Florenstké ženy představovaly sílu i pospolitost tamější společnosti. Předpokládá se, že i žena, kterou da Vinci zvěčnil na své plátno, nebyla žádnou obětí té doby, ale plně dimenzovaná, sebevědomá, inteligentní, intrikující žena z masa a kostí.

Krásná by však dnes nebyla

Ačkoliv měla Lisa své kouzlo, typická kráska dnešních dní to rozhodně nebyla. Poměrně baculatá žena s tvrdými mužskými rysy ve tváři, o které se nejednou spekukovala, zdali to není spíše muž, je na hony vzdálená tomu, co dnes považujeme za typickou ženskou krásu. Přesto se stala něčím, co vedlo umělcovu ruku k vytvoření jeho nejlepšího díla.

Lisa porodila šest dětí. Jedna z terorií dokonce vysvětluje její tajemný úsměv na pověstném pltně jako těhotenství nebo šestinedělí. Při morové epidemii v roce 1538 ovdověla a uchýlila se za dcerou do kláštera uršulinek ve Florencii, kde ve věku 63 let zemřela. V roce 2015 italští vědci oznámili, že identifikovali její ostatky, podle kterých by se dala zrekonstruovat Lisina skutečná podoba.

Zdroje:

www.youtube.com

www.newworldencyclopedia.org