Nejslavnější portrét všech dob namaloval italský umělec Leonardo da Vinci během svého pobytu ve Florencii v letech 1503 až 1506. Tradičně se uvádí, že žena na obraze je Lisa del Giocondo, žena florentského obchodníka, který ji nechal zvěčnit po narození jejich prvního dítěte.

Malba se proslavila díky krádeži v roce 1911, kdy ji z Louvru odcizil dělník a zasklívač obrazů Vincenzo Peruggia. Ten ji nejprve dva roky schovával u sebe doma. Poté ji nabídl antikváři Alfrédu Gerimu, jež kontaktoval ředitele florentské galerie Giovanniho Poggia kvůli potvrzení pravosti. Oba dva poté zavolali policii, kteří zloděje zatkli v hotelu, kde čekal na peníze.

Mona Lisa úsměv

Za záhadný úsměv může podle vědců ze Sunderlandské univerzity speciální technika nanášení barvy - sfumato. Při ní malíř překrývá tenké vrstvy barvy tak, aby vytvořil zjemněný prostorový dojem hloubky, objemu a tvaru. Barevné tóny jsou přitom tak jemné, že nejsou vidět žádné přechody. „Při pohledu přímo směřuje pravý koutek úst dolů. Když se ale divák přesune jinam, Mona Lisa se pousměje. Je to vlastně vizuální iluze," říká Alessandro Soranz z Sheffield Hallam univerzity.

Někteří odborníci se dlouho domnívali, že asymetrie tváře ženy byla možná způsobena nemocí, jako je obrna. Nejnovější analýza se však na dílo dívá z pohledu neuropsychologie. „Podle několika teorií zabývající se emocemi jsme označili úsměv Mony Lisy jako tzv. nepravý či asymetrický, který se vyskytuje, když subjekt lže," píše tým odborníků v čele s neuroložkou z University of Cincinnati College of Medicine Dr. Lucou Marsili ve své studii Rozluštění asymetrie úsměvu Mony Lisy publikované v časopisu Cortex.

Autoři výzkumu požádali 42 lidí, aby se podívali na zdrcadlové obrazy obou stran úsměvu Mony Lisy a přiřadili k nim emoce. 92,8 % hodnotitelů uvedlo, že levá polovina koutku, jež směřuje vzhůru, zobrazuje štěstí. Pravá strana je podle 35 respondentů neutrální. Pět k ní přiřadilo pocit znechucení a dva indikovali smutek.

Neupřímná Mona Lisa

Vědci navíc upozorňují, že pokud se objekt opravdu upřímně usmívá, zvedne se tvář a stáhnou se svaly kolem očí. Na obraze však svaly v horní části obličeje zůstávají neaktivní. „Takto poznáte hranou emoci. K tomuto výrazu dochází, když se lže," vysvětluje Marsili.

Zdroj: Youtube

Zároveň je možné, že Leonardo da Vinci modelku záměrně požádal, aby se takto tvářila. „Vzhledem k tomu, že Leonardo byl skvělým pozorovatelem lidské fyziognomie, je pravděpodobné, že znal význam asymetrického úsměvu a cíleně ho použil k přitáhnutí pozornosti."

Zdroj:

www.sciencedirect.com, www.cs.wikipedia.org, www.topky.sk, www.cnet.com