Výzkum mumie ženy v botách Adidas, což je přezdívka, jakou si žena vysloužila, přinesl nové poznatky. Ukázalo se, že se jednalo zřejmě o dobovou švadlenu. Největší „bombou“ byly její boty „adidasky“, které žena před více než tisíci lety nosila. Boty tak byly pojmenovány pro charakteristické červenočerné pruhy. Vědcům se povedlo boty zrestaurovat. Plstěné boty „adidasky“, významné pro jejich červené a černé pruhy, pak byly pečlivě vyčištěny. Kromě samotné mumie byl v hrobě nalezen i společně pohřbený kůň a sedlo s kovovými třmeny v tak dobrém stavu, že by se dalo používat i dnes.

V hrobě byla pak celkově nalezena řada věcí, které nabízejí jedinečný pohled na život ve středověkém Mongolsku: koňské sedlo, uzda, hliněná váza, dřevěná mísa, koryto, železný kotlík, zbytky celého koně a starobylé oblečení. Nechyběly ani polštáře, ovčí hlava a plstěná cestovní taška, v níž byl uložen celý ovčí hřbet, kozí kosti a malá kožená taška určená k nošení poháru.

Na dokument o "Adidas" mumii se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Tisíc let staré „adidasky“

K zajímavému objevu došlo již v roce 2016 v mongolském pohoří Altaj, které spojuje Sibiř v Rusku a Mongolsko, Čínu a Kazachstán. Mumie zde objevená se tak před pěti lety stala jednou z nejznámějších mumií na světě a plnila stránky všech novin. Archeology z městského muzea v Chovdu na pohřebiště upozornili místní pastevci.

Mumie ženy byla velice zachovaná, a to. Dokonce natolik, že tělo bylo zkoumáno opakovaně a hned několika vědeckými týmy. Vysoká nadmořská výška a chladné podnebí pomohly zachovat tělo i věci ženy. Kromě toho, že bylo dokázáno, že žena zřejmě zemřela na zranění hlavy, výzkumu a následné rekonstrukci byly podrobeny i její boty. Právě ty totiž ženu proslavily. Moderně vypadající obuv totiž vypadala jako pár dnešních tenisek.

Galbadrakh Enkhbat, ředitel Centra kulturního dědictví Mongolska, k botám řekl: „Díky pruhům na botách jsme je pak po zveřejnění nazvali Adidaskami. Boty jsou v tomto smyslu pro etnografy zajímavý objekt studia, zejména díky jejich velmi modernímu stylu.“

Boty samy o sobě vypadají dost výstředně, ale stylově. Jsou dokonce podobné i moderní obuvi pro chladné podnebí.

Zkoumání mumie

Kromě bot samozřejmě byla výzkumu podrobena i samotná mumie ženy. Při prvotním zkoumání bylo zjištěno, že "je docela dobře možné, že příčinou smrti ženy byly stopy po úderu do obličejových kostí". Žena pak byla pohřbena, zřejmě v 10. století – tedy později, než se původně předpokládalo.

Navzdory zdánlivě bohatému majetku, s nímž byla pohřbena, se archeologové domnívají, že šlo spíše o "obyčejnou" ženu než o šlechtičnu či královnu. Mongolský tým přitom vyslovil domněnku, že mohla být profesí švadlenou, a to díky šicí soupravě a jemným výšivkám nalezeným na jejím oblečení a věcech, včetně kabelky a čtyř kusů oblečení. Nalezen byl také hřeben a zrcátko z její kosmetické výbavy a nůž.

K zachování těla i ostatních věcí přispěl, kromě nadmořské výšky, i povlak šilajitu - husté, lepkavé látky podobné dehtu. Látka, jejíž barvy přecházejí od bílé až po tmavě hnědou, s barvou od bílé po tmavě hnědou, pokrývala její tělo. Na ženiných ostatcích, které byly zabaleny do plsti, je vidět část kůže a vlasů.

Při zkoumání kabelky bylo zjištěno, že byla zdobena stejnou výšivkou jako boty a že za ní stojí um místních obyvatel.

Turkické pohřby

Díky nalezené mumii je možné vytvořit si obrázek o středoasijských turkických pohřbech.

První Turkické národy obývaly oblast od Střední Asie po Sibiř od 6. století př. n. l. a první zmínka o nich se objevila v čínském textu, který zmiňoval turkické kmeny podél Hedvábné stezky. Turkický národ vyvinul vlastní abecedu, měl vlastní jazyk a je známý řadou symbolů, k nimž patří symbol vlka a modrá barva. Některé zprávy dokonce tvrdí, že slovo tyrkysový pochází ze slova turkický. Dnes žijí moderní příslušníci tohoto národa po celé Asii a ve východní Evropě. Analýza DNA z roku 2003 odhalila, že kostry nalezené v hrobce staré 2 000 let obsahují geny, které se vyskytují u moderních Turků.

Zdroje:

www.dailymail.co.uk, www.ancient-origins.net