Snad žádná jiná milenka ženatého muže nebyla tak odsuzovaná a vysmívaná jako Monica Lewinská (46). Zatímco Billu Clintonovi se podařilo udržet prezidentskou pozici a usmířit se s manželkou, Moniku čekal mediální lynč. "Do té doby mě nikdo neznal. Přes noc jsem se stala pro celý svět terčem výsměchu a ponižování," uvedla Lewinská, která podle svých slov prezidenta upřímně milovala.

Z Bílého domu musela odejít a další profesní cesta se jí nerýsovala. "Zaměstnavatelé se o mě zrovna nepřetahovali," přiznala po letech. Aby unikla nejhoršímu tlaku, přestěhovala se do New Yorku, kde rozjela obchod s dámskými kabelkami.

O svém příběhu sepsala knihu, jejíž prodej jí pomohl zaplatit právní tahanice s aférou spojené. Občas se mihla v nějaké televizní show a v roce 1998 se nechala nafotit pro magazín Vanity Fair. Poznala tak, že ani modelingem se živit nemůže: uznávaná redaktorka listu New York Times Maureen Dowd její fotky nazvala "pornografií", a to jen proto, že na nich Monica pózovala s odhalenými rameny. Redaktorka, která o rok později získala Pulitzerovu cenu za kvalitní žurnalistiku, si v článku navíc ulevila, že "Monica Lewinská je silně imunní vůči jakékoli inteligenci".

Počátkem nového milénia Monica ke své smůle začala povážlivě přibývat na váze, čímž novinářům připravila novou pastvu. "Monica jí hranolky!", "Monica se zase cpe!", "Monica Big Mac!", hlásaly titulky, a čtenáři se hlasitě smáli.

Zhrzená Clintonova milenka se přesto odmítla zhroutit a vydala se do Londýna, kde vystudovala sociální psychologii. Z očí veřejnosti se zcela stáhla, ovšem nikoli navždy.

V roce 2014 se připomněla článkem pro Vanity Fair nazvaným "Hanba a přežití", v němž se upřímně vyvzpovídala ze své trpké životní zkušenosti. Byl to její první krok v boji proti šikaně, která dnes bují nejen v tradičních médiích, ale i na internetu. Postupně se vypracovala v obhájkyni veřejně ponižovaných a vysmívaných osob, často pořádá přednášky o kyberšikaně. Dočkala se pozitivní odezvy: někteří novináři, kteří ji dřív tolik pranýřovali, v sobě najednou pocítili černé svědomí a veřejně se jí omluvili.

Jen o soukromém životě Monica hovořit odmítá. "Myslím, že o mých osobních vztazích se toho lidé v minulosti dozvěděli už dost," vysvětlila s úsměvem.