Těžaři však našli ještě něco - nedaleko místa, kde se zastavili, aby odstranili trosky, později našli dokonale mumifikovanou ruku. Mysleli si, že se jedná o vraždu starou maximálně 30 let, ale jejich objev byl daleko důležitější. Ukázalo se, že nahé ostatky jsou pozůstatky ženy v pozdním věku, která žila před více než 2 500 lety, na sklonku doby železné. Forenzní vědci identifikovaly této vzácný nález, který se stal daleko starší, než jakékoli jiné tělo z bažin nalezené v Německu.

Čarodějnice z močálu?

V době smrti bylo dívce pravděpodobně 16-19 let, ale dodnes se samozřejmě neví, co v bažině dělala. Domněnek je hned několik – mohla zde vykonávat jednoduché domácí práce, sbírat borůvky, které byly v té době hojně užívány v lékařství. Existují i teorie o tom, že dívka byla čarodějnice. Dívka dostala jméno "Moora".

Dívčino tělo bylo při nehodě s přístroji na sběr rašeliny hrubě rozsekáno, ale protože se jednalo o nejstarší nalezenou kostru v lokalitě, vědci udělali vše proto, aby její tělo rekonstruovali.

Ukázalo se, že Moora trpěla sezónní podvýživou a měla zakřivení páteře vzniklé zřejmě v důsledku váhy nezhoubného nádoru na bázi krku. Dívka měla poraněnou hlavu, a to hned na několika místech, nikdy ale nešlo o zranění smrtelné.

Výzkum těla nahé dívky

Jednou ze stěžejních otázek je i ta, proč byla dívka nahá. Zajímavé je, že díky bažině byla jedna její ruka mumifikovaná, zatímco zbytek těla byl zkostnatělý. V rašelině není možný život, takže žádné ryby ani měkkýši ostatky dívky nepoznamenaly. Právě díky prostředí se celé tělo zachovalo v perfektním stavu.

Své udělala i přítomnost zvláštního mechu Sphagnum, který roste ve vodě v bažinách a vytváří díky rychlému růstu a pokryvu prostředí chudé na kyslík. Kyselé prostředí pak pohlcuje veškerý vápník a hořčík z vody a vylučuje vodík. To je možné vysvětlit jako příčinu toho, proč byla dívka nahá – kyselé prostředí oblečení naprosto zlikvidovalo. V době pádudo močálu byla ale dívka s jistotou naživu.

Dnes je tělo dívky z Mooru umístěno v Ústavu právní medicíny na univerzitě v Hamburku-Eppendorfu v Německu. Bádání stále pokračují.

Zdroje:

www.ancient-origins.net, www.nationalgeographic.com