Zajímavý pruháč

Mořan (Archosargus probatocephalus) se hojně vyskytuje ve vodách Atlantského oceánu, u pobřeží Severní Ameriky a v Mexickém zálivu. Zavítá i do mírně slané vody v místech, kde se do oceánu vlévají řeky. Měří obvykle 30-50 centimetrů, ale může dorůst až jednoho metru. V angličtině se jí říká ovčí hlava (sheephead). Jeho hlava zepředu skutečně hlavu ovce připomíná. Na hřbetě má ostré ostny a na šedém těle tmavé pruhy. Vysloužil si tak přezdívku trestanec. Pruhy nejspíš nejsou tak zajímavé, jako jeho zuby. Kvůli nim se stal populární. V tvrdé tlamě jich má několik řad. Ty přední jsou veliké, hranaté a vypadají jako zuby člověka. Ryba se dožívá 20 let.

Nač potřebuje takový chrup?

Mladí mořani se živí měkkými nebo malými živočichy. Jakmile dospějí, to je kolem dvou let, narostou jim ony pověstné zuby. Jejich stisk je skutečně silný. Ryba jimi uchopí kořist a drtí jejich schránky a ulity. Její jídelníček je vybraný. Jsou na něm ústřice, škeble a mušle, krabi a další mořští korýši. Na nich si pak pochutnává, protože svou potravu přežvýkává. Že by se jí proto říkalo ovčí hlava? Pokud jde o člověka, mořan záměrně člověka nenapadne: „Pokud tyto ryby člověk neobtěžuje, nepředstavují pro něho hrozbu,“ tvrdí D. Catania, správce ichtyologických sbírek Kalifornské akademie věd v San Francisku. „Neváhal bych plavat ve vodách, které tyto ryby obývají.“ (snopes.com)

Zdroj: Youtube

Delikatesa na talíři

Mořan pruhovaný má velmi chutné maso, které se přirovnává k masu humra. Je tak cílem komerčního lovu, ale i sportovních nebo rekreačních rybářů. Při neopatrném zacházení s rybou při výlovu může dojít ke zranění ostrými trny a ryba skutečně může pokousat. Vzhledem ke stisku čelistí takové kousnutí skutečně bolí a není to nic příjemného. Přestože se loví ve velkém, dle Mezinárodního svazu ochrany přírody je stav populace mořana udržitelný a nehrozí jeho vyhynutí.

Zdroje: www.livescience.com, www.snopes.com