Kaddáfí, na rozdíl od většiny diktátorů, dokázal přesvědčit svou humánní stránkou. Jak se ukázalo, ve svých projevech nesliboval jen tak "do větru". Za své vlády zlepšil život tisícům obyvatel Libye a utratil miliony Libyjských dinárů. (Zdroj: www.iol.co.za, Hvězdy, říjen 2011)

1. Vzdělání pro všechny

Diktátorovým cílem bylo udělat vzdělání dostupnějším. Před jeho vládním obdobím bylo pouze 25 % Libyjců gramotných, za jeho vlády se číslo zvýšilo na 87 % a 25 % obyvatel dokonce dosáhlo vysokoškolského titulu.

2. Elektřina zadarmo

V Libyi neexistoval účet za elektřinu, pro všechny občany byla tato, nyní už životně důležitá, energetická komodita, zcela zadarmo.

3. Nulový úrok

Banky v této africké zemi jsou ve vlastnictví státu a měly by poskytovat všem obyvatelům půjčky s nulovým úrokem.

4. Právo na domov

Kaddáfí slíbil, že jeho rodiče nedostanou dům, dokud nebudou mít všichni obyvatelé země svůj vlastní domov. Sen o právu na vlastní domov se sice vyplňoval jistě, ale pomalu. Proto jeho otec ještě zemřel ve stanu, v němž žil se svou manželkou.

5. Novomanželský příspěvek

Všichni novomanželé za vlády Kaddáfího měli dostat 60 000 dinárů (cca 975 500 českých korun) na koupi a zařízení vlastního bytu, aby tak bylo zajištěno bezpečí rodiny. Matky navíc měly dostat 5000 amerických dolarů (asi 125 tisíc Kč) na péči o dítě a své potřeby.

6. Zdravotnická péče zdarma

Za vlády bývalého libyjského vůdce se mohla země chlubit také zdravotnickou péčí zdarma nebo proplacením péče, která byla poskytnuta v okolních státech.

7. Podpora podnikání

Pokud se Libyjci chtěli začít věnovat kariéře v zemědělství a rozjet v tomto odvětví business, dostali bezplatně zemědělskou půdu, dům, vybavení, osivo a dobytek, aby mohli zahájit provoz bez velkých nákladů.

8. Osmý div světa

Voda dostupná všem: To byl další z cílů Muammara Kaddáfího. Proto nechal vybudovat zavlažovací systém, který sám označil za osmý div světa.

9. Zaměstnání pro každého

Pokud za vlády Kaddáfího nebyl Libyjec schopný získat zaměstnání, měl mu stát platit průměrný plat, jako kdyby byl zaměstnán, dokud by si plnohodnotnou práci nenašel.

Nic však netrvá věčně, ani vláda muže, kterého celosvětová média nazývala diktátorem, teroristou a tyranem. Snaha o zlepšení života obyvatel je sice africkými historiky doložená, ekonomové však kroutí hlavou, jak toho všechno chtěl vůdce země dosáhnout. Jednoduchá "formulka" má dáti-dal totiž musí fungovat i v severoafrické zemi. (Zdroj: www.news24, září 2015)