Rozcuchané vlasy, zlatá barva, originální potisky a oblečení jako z afrického trhu. Tento vzhled definoval Lybijského diktátora po desetiletí. I když je to překvapivé, svým způsobem se stal módní ikonou. Jeho styl oblékání má dokonce svou facebookovou stránku s názvem Muammar al Gaddafi Fashion Style, která má přes čtyři a půl tisíce sledovatelů. Nutno podotknout, že Kaddáfímu sebevědomí nechybělo. (Zdroj: www.facebook.com)

Žádná nuda

Kaddáfí měl v oblibě barvy. Nudné černé sako a kalhoty s bílou košilí a tmavou kravatou se u něho nedaly obvykle čekat. Nosil jasná a duhově zbarvená roucha, beduínské šaty, barevné šaty s výšivkou tzv. dashiki a kožené doplňky. Rád kombinoval tradiční africkou módu s moderním stylem. I typickou vojenskou uniformu dokázal povznést na úroveň uměleckého díla.

Doplňky jsou základ

Oblíbené měl i brože o velikosti dlaně ve tvaru afrického kontinentu nebo nosil jakýsi billboard, který ukazoval jeho vyznamenání. I svými doplňky diktátor provokoval. Na své první návštěvě Itálie v roce 2009 měl na hrudi připnutou fotografií Omara Mukhtara, libyjského odbojáře, který byl v roce 1931 italskými silami oběsen. „Ten obraz je pro nás jako kříž, který nosí někteří z vás,“ vysvětlil během tiskové konference. (Zdroj: content.time.com)

Oblíbeným doplňkem byly také sluneční brýle různých tvarů a odstínů, které nesundával ani na důležitých setkáních. Největší kritiku si ale vysloužil za svou oblíbenou obuv - pantofle.

Mimo dav

Během návštěvy Versailles v roce 2007 Kaddáfí opět šokoval. Neměl sice na sobě oblíbenou zlatou tuniku, která je ideální, pokud jíte párek v rohlíku s hořčicí, ale nechal si na hlavě obrovskou kožešinovou čepici. Tu doplnil koženou bundou připomínající veksláky.

Média také komentovala jeho košili, kterou si oblékl na tiskovou konferenci v roce 2008. Na vojenské košili byly natištěny hlavy arabských nacionalistů, jako byl egyptský prezident Gamal Abdel Nasser (rovněž Násir). „Byl to docela dobrý způsob, jak lidem připomenout, kdo to má na starosti," psal web Time. (Zdroj: content.time.com)

Další obrázky bojovníků za svobodu si nechal natisknout na košili, kterou si vzal na summit hlav afrických států v Maputu v Mosambiku 10. července 2003.

Kaddáfí jednoduše rád provokoval. „Cokoli nosím, stává se módou,“ řekl novinářům. „Nosím určitou košili a najednou ji nosí všichni.“ (Zdroj: www.theatlantic.com)

I když módní časopisy a stylisté kroutili nad jeho stylem oblékání hlavou, „obyčejní " lidé to milovali. „Nejlépe oblečený prezident všech dob, barevný, elegantní, pyšný na svou africkou kulturu. Miluji to. Byl inspirativní." Napsal pod video na YouTube ukazující jeho outfity jeden uživatel. (Zdroj: www.youtube.com)