Věřte nebo ne, v době vojenského převratu v roce 1969 Kaddáfí platil za pohledného a charismatického mladého muže. Bylo mu 27 let a jeho tvář ještě nehyzdily vrásky ani tukové výplně. Kdybyste neznali jeho budoucnost, řekli byste, že je to poměrně fešný voják. A přes nedostatečné vzdělání měl i něco v hlavě, protože si v první fázi vlády počínal chytře, až vypočítavě.

Projevilo se to už při samotném převratu. Kaddáfí ho naplánoval na dobu, kdy se stárnoucí a nemocný král Idris I. léčil v Turecku. Panovník se tehdy chystal abdikovat a předat vládu svému synovci, protože vlastního syna mu osud nedopřál. Tyto okolnosti nahrály revoluci do karet. Nemocný člověk bez přímého nástupce se odstřihává od moci mnohem snáze než silný vladař podporovaný syny.

Černé zlato

Kaddáfí svůj drzý kousek podnikl jako mladý nezkušený plukovník a zkrátka mu to vyšlo. Vzápětí přistřihl křidélka zahraničním firmám, které měly vysoké podíly v nedávno zahájené těžbě ropy. Pohrozil jim, že pokud nepřistoupí na jeho podmínky, celou těžbu nechá uzavřít. "Lidé, kteří žili bez ropy 5000 let, to bez ní ještě pár roků vydrží, hlavně když k ní získají svá práva," prohlásil.

Jeho tvrdošíjnost přinesla ovoce a Libye se stala první rozvojovou zemí, která si pojistila většinový podíl v příjmech z vlastního ropného průmyslu. Černé zlato přineslo zemi s pouhými 3 miliony obyvatel ohromné bohatství.

Nekonečné konto a moc však vůdci brzy stouply do hlavy. Místo štědrého lidumila se z něho stal tvrdý diktátor, který mučil a popravoval své odpůrce, a zároveň tak trochu blázen, jenž si vymyslel vlastní politickou doktrínu a přepisoval dějepis podle své fantazie.

Snaha o omládnutí byla marná

Známá byla jeho slabost pro krásné ženy. Možná i to byl jeden z důvodů, proč ve svých 53 letech vyhledal služby plastického chirurga.

"Řekl mi, že je u moci už 25 let a nechce, aby ho mladí lidé vnímali jako starého muže," vzpomínal brazilský chirurg Liacyr Ribeiro. "V obličeji i na krku měl tolik vrásek, že vypadal o deset let starší."

Chirurg Kaddáfímu odebral tuk z partií břicha a vyplnil mu jím obličej. Diktátor se podle něj podrobil rovněz transplantaci vlasů. Všechny procedury podstoupil za lokálního umrtvení, celková narkóza nepřipadala v úvahu; Kaddáfí se bál, že by toho někdo mohl využít k atentátu na jeho osobu.

Ačkoli si Ribeiro liboval, jak libyjský vůdce po zákroku omládl, nebyla to tak docela pravda. Kaddáfího tvář od té doby působila širším a napuchlým dojmem, někdejšího krasavce už by v něm nikdo nehledal. Místo kouzla osobnosti už při svádění dívek nechával promlouvat jen peníze, moc a násilí.

Zdroje: www.bbc.com, www.news24.com, www.dailymail.co.uk